Читај ми!

Preševo, migranti žure da pre zime stignu u Evropu

Od ponoći je u Prihvatnom centru u Preševu registrovano oko 3.000 migranata sa Bliskog istoka. Registraciju i neophodna dokumenta za nastavak putovanja ka Šidu, Hrvatskoj i dalje ka zapadnoj Evropi čeka još oko 1.200 ljudi.

Iz reda ne izlaze, bez obzira na to da li je kiša, vetar ili sunce. Jedan do drugog, u koloni koja krivuda kroz Prihvatni centar i stiže do prostorije za registraciju. Mnogi na put nisu poneli odgovarajuću garderobu, pa žure da do željenih destinacija stignu pre zime.

"Nisam ponela ništa od garderobe kada sam krenula iz Sirije, imam samo nešto malo stvari, to su mi u Grčkoj dali", kaže jedna Sirijka.

"Mnogo je ljudi ovde, bila je gužva i u Makedoniji, čekam još od jutros, od sedam sati, da stignem na red i uzmem potvrdu", kaže migrant iz Avganistana.

Ispred Prihvatnog centra gužva ispred šatora za punjenje mobilnih telefona kao i kraj štanda sa hranom. Volonteri iz jedanaest zemalja došli su iz Švajcarske do Preševa. Bili su i na srpsko-hrvatskoj granici.

"Spremamo maklube, to je specijalitet na Bliskom istoku, želimo i tako, simbolično, da im pomognemo", kaže volonter Sajmon.

"Spremali smo i supu, prvo smo počeli od čaja, sada delimo i mleko, voće", priča volonterka Rafaela.

Oko 2.000 obroka dnevno podeli i Crveni krst, dele i kišne kabanice.

Zalihe garderobe za hladnije vreme brzo istroše, a mnogo je onih kojima je neophodna. I doktori primaju sve veći broj pacijenata sa simptomima prehlade.

"Savetujemo da se dobro obuku, da se ugreju, da uzmu što više tečnosti i da se odmore", kaže doktor Driton Ramadani iz Doma zdravlja u Preševu.

U okviru Prihvatnog centra više je postavljenih nadstrešnica, za zaštitu od kiše. Uređuje se i deo dvorišta, i još jedna prostorija za prihvat migranata.

Ulica ispred Centra je ponovo blokirana za saobraćaj, jer konstantno iz pravca Makedonije stižu grupe od po nekoliko stotina ljudi, žena i dece.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво