Читај ми!

Preševo, migranti posle registracije nastavljaju dalje

U Preševu je danas registrovano oko 2.500 migranata i za razliku od prethodnih dana, nije bilo većih gužvi. Dolazili su u manjim grupama, odmah ulazili u Prihvatni centar i nakon registracije nastavljali put. Ulica pored Prihvatnog centra nije više blokirana za saobraćaj, jedna traka puta je otvorena.

Pričaju o ratu u svojoj zemlji, mrtvima, razaranjima, rušenjima zgrada, bolnica, škola. Prolaze Srbijom i doktori, sportisti, novinari.

Muhamed je u Siriji radio na televiziji i u novinskoj agenciji. Nije uspevao da prenese, kaže, prave informacije. "Zato što svako ko kaže istinu ubiju ga, svi oni, ili režim ili oni drugi", kaže Muhamed. 

Muhamed putuje sa porodicom, neki članove familije traže. Razdvojili su se.

"Tri puta su pokušali na granici da me vrate u Avganistan, da me uhapse, ali sam morao da idem, da nađem porodicu", kaže migrant iz Avganistana.

"Sve više imamo problema sa novcem, put je do sada bio skup, nije nam ostalo mnogo para", priča migrant iz Avganistana.

Pomažu razne organizacije, donose pomoć, odeću i obuću za hladnije vreme, to je i najpotrebnije. Islamska zajednica je predala robu vrednu 19.000 evra.

"Mislim da su društvo u Srbiji i Vlada Srbije položili ispit iz humanosti bolje nego mnoge evropske države, Mađarska i Grčka i druge države treba da se ugledaju na Srbiju, nama ne trebaju zidovi, već mostovi", rekao je muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Registracija je obavezna za sve, veći broj ekipa istovremeno radi u Prihvatnom centru, da svi u najkraćem mogućem roku dobiju dokumenta, hranu, lekove. Manje grupe koje su više puta tokom dana ulazile preko Miratovca u Preševo, bez čekanja ispred centra stizale su na red za registraciju. Nekad je u grupama koje stižu iz pravca Turske, Grčke i Makedonije manje ljudi, nekad više.

"Nema pravila, ali Crveni krst je spreman, danonoćno smo tu, čekamo, svima ćemo pružiti pomoć", kaže Ahmet Alimi iz Crvenog krsta.

Ponovo je otvorena za vozila ulica ispred Prihvatnog centra, koja je od petka bila blokirana zbog povećanog priliva migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво