Читај ми!

Umro general Stevan Mirković

Nekadašnji načelnik Generalštaba JNA general-pukovnik u penziji Stevan Mirković umro je u Beogradu u 88.godini.

Mirković je umro u subotu, 26. septembra, biće sahranjen 1. oktobra u 12:30 časova na Novom groblju u Beogradu, a o njegovoj smrti saznalo se preko čitulje porodice objavljene u današnjoj štampi, preneo je Fonet.

Mirković je rođen 27. oktobra 1927. godine u Valjevu, učesnik Narodnooslobodilačkog rata bio je od 1941. godine, a do imenovanja za načelnika Generalštaba, što je funkcija koju je obavljao od 15. septembra 1987. do 27. septembra 1989. godine, obavljao je brojne funkcije u tadašnjoj vojsci.

Bio je, pored ostalog, komandant 63. Padobranskog bataljona, koji je posle prerastao u brigadu, načelnik štaba armije i komandant Treće armije.

Zamenik načelnika Generalštaba JNA bio je od septembra 1985. do septembra 1987. godine, a potom načelnik.

Posle uvođenja višepartijskog sistema, Mirković je bio jedan od čelnih ljudi nekadašnje organizacije Saveza komunista Jugoslavije u JNA, koja je 1991. preimenovana u Savez komunista-Pokret za jugoslaviju.

Posle spajanja te partije sa Jugoslovenskom levicom (JUL), Mirković je napustio organizaciju i bio jedan od oštrih kritičara vlasti Slobodana Miloševića.

On je 1997. godine osnovao je političku grupu građana "Centar Tito", čiji je je bio predsednik, a kasnije počasni predsednik.

Kasnije je bio predsednik, a potom i počasni predsednik političkog udruženja Komunisti Jugoslavije u Srbiji.

Poznat je bio po tome što je na balkonu njegovog stana, u zgradi u kojoj je živeo, stalno bila postavljena zastava nekadašnje SFRJ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво