Janković: LGBT populacija osvojila pravo na okupljanje

LGBT populacija u Srbiji osvojila je danas pravo na okupljanje, ocenio je zaštitnik građkana Saša Janković, smatrajući to velikim simboličnim korakom na još dugom putu ukidanja njihove diskriminacije.

Saša Janković je, kako je naveo u pisanoj izjavi medijima, zadovoljan što je i ove godine Parada ponosa održana bez incidenata, a pohvalio je rad nadležnih državnih organa koji su se svim zakonitim sredstvima uspešno brinuli o bezbednosti učesnika pre, za vreme i posle događaja, prenosi Tanjug.

"S obzirom i na prošlogodišnju mirnu Paradu ponosa, možemo oprezno smatrati da je pravo LGBT građana na okupljanje u Srbiji osvojeno, što je veliki simboličan korak na još dugom putu ukidanja njihove diskriminacije", poručio je Janković.

Za taj je korak odao posebno priznanje vlasti, ali naglasivši da zahtev i očekivanje da se diskriminacija suzbija svakodnevno i dalje ostaje i to i u u manje simboličnim, a više životnim pitanjima, poput obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, pravnog uređenja životnih zajednica i, naravno, zaštite od nasilja na svakom mestu.

Navodeći da su na Paradi učestvovali njegova zamenica za rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović sa saradnicima iz stručne službe Zaštitnika građana, kao i predstavnici Saveta za rodnu ravnopravost, Janković je podsetio da je na položaj LGBT osoba ukazivao nadležnim organima i javnosti u više navrata, posebno vođenjem postupaka kontrole, kroz redovne godišnje izveštaje i u Posebnom izveštaju "LGBT populacija u Srbiji - stanje ljudskih prava i društveni položaj".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи