Читај ми!

Organizatori: Ne očekujemo probleme na paradi

Ove godine organizacija "Nedelje ponosa", koja će se održati sutra, protekla je bez incidenata i nije bilo nikakvih problema što se tiče saradnje sa državnim institucijama, rečeno je na Međunarodom Prajd forumu u Beogradu.

Organizatori očekuju da će skup biti održan onako kako je planirano, i da će sve proteći bez problema, prenosi Tanjug.

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da je dobro što su manifestacije ove nedelje završene bez ikakvih incidenata i da je bilo primetno da je bilo dosta ljudi, među kojima i onih koji se do sada na takvim skupovima nisu pojavljivali.

"To pokazuje da neke promene postoje, ali su one veoma spore", rekao je Miletić ističući da su organizatori dobili informacije da neće biti nikakvih problema što se tiče odlaska na Prajd i ulaska u prostor gde će šetnja biti održana.

Kako je kazao, ove godine organizatori nisu imali problema što se tiče saradnje sa državnim institucijama i da je ona bila dobra, a što se tiče same organizacije "Prajda"- sve je do sada teklo vrlo dobro i uobičajeno.

"Ostaje pitanje da li smo došli do tog nivoa da institucije u Srbiji shvataju potrebu unapređenja ljudskih prava LGBT populacije ili to rade zato što moraju", rekao je Miletić.

Napominje kako je primetno da je prethodnih godina, pa i ove izostalo prisustvo predstavnika državnih institucija na manifestacijama posvećenim Prajdu.

"Verbalno imamo podršku, ali faktički kad treba da sednu sa nama i i diskutuju neke stvari i govore i odgovore na neka pitanja, taj drugi korak čini mi se nismo napravili i to nedostaje", rekao je Miletić.

Ukazao je da i ove godine "nije primetno drastično unapređenje LGBT prava uprkos tome što je zakonski okvir nije loš".

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je potrebno pospešivati debatu i zaštitu prava LGBT populacije jer oni imaju pravo na udruživanje i javno okupljanje.

Kako je kazao, to pravo se jamči i zakonskim aktima i ustavom.

"Obaveza države je da svima obezbedi poštovanje ljudskih prava i bilo kakvo ograničavanje tih prava mora da bude kažnjeno", rekao je Benedikt na forumu.

Benedikt je uveren da će se "Prajd", koji je planiran sutra u podne, biti održan na miran i bezbedan način.

Međunarodni Prajd forum u Medija centru u Beogradu organizuje se u okviru nedeljne Parade ponosa.

To je i poslednji događaj pred Prajd šetnju i okuplja predstavnike međunarodne zajednice, kao i stranih i lokalnih organizacija i institucija.

Na Forumu se diskutuje o aktuelnim temama koje se odnose na prava LGBT zajednice.

Trans prajd je zakazan za 11 sati u centru Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара