Više od 150.000 dece u Srbiji siromašno

U Srbiji oko 155.000 dece živi u teškom siromaštvu, dok je još toliko njih na ivici siromaštva, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Srbija mora da ubrza reforme kako bi unapredila položaj dece, izjavila direktorka UNICEF-a za Srbiju Judita Rajhenberg.

"Prema evidenciji centara za socijalni rad oko 161.000 dece koristi različite vrste socijalnih usluga", saopštio je Ljajić povodom Dečje nedelje koja se obeležava od 6. do 12. oktobra.

U najtežem položaju su deca iz izbegličkih i romskih porodica. "Čak 60 odsto dece iz romske populacije živi u nehigijenskim naseljima, 20 odsto zaostaje u rastu, dok 46 odsto nema obrok svakog dana", naveo je ministar Ljajić.

Kao veliki problem Ljajić je naveo i čestu pojavu nasilja usmerenog ka deci, ukazujući da je tokom 2007. godine registrovano 1.640 slučajeva nasilja različite vrste - emotivnog, fizičkog i zanemarivanja dece.

Srbija treba da uskladi svoju zakonsku regulativu sa međunarodnim standardima, naglasio je ministar i najavio donošenje tri nova zakona koja bi trebalo da unaprede položaj dece.

Ministarstvo rada i socijalne politike već je pripremilo zakon o dečjem ombudsmanu i opšti antidiskriminacioni zakon, koje bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u oktobru i prosledi Skupštini na usvajanje. Tokom 2009. godine biće usvojen i novi zakon o socijalnoj zaštiti.

Direktorka UNICEF-a za Srbiju Judita Rajhenberg istakla je da Srbija mora da ubrza reforme kako bi unapredila položaj dece i odredi adekvatan budžet za tu namenu.

"Ne postoji izgovor zbog kojeg i jedno jedino dete sme da bude izloženo diskriminaciji, bilo da se radi o deci nacionalnih manjina, deci sa posebnim potrebama ili deci iz siromašnih udaljenih sredina", poručila je Rajhenberg.

Predsednik organizacije Prijatelji dece Srbije Ljubivoje Ršumović istakao je da su deca od "strateške važnosti" za svaku državu i da zbog toga zaslužuju posebnu brigu i pažnju.

U Srbiji živi oko milion i 400 hiljada dece do 18 godina, što čini 20 odsto ukupne populacije.

U okviru Dečije nedelje premijer Mirko Cvetković razgovaraće u sredu sa decom, a od 10. do 12. oktobra održaće se drugi Dečiji sajam na Beogradskom sajmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво