Читај ми!

Izbeglice odlaze sa Horgoša

Sve je manje migranata na graničnim prelazima Horgoš 2 i Horgoš 1, javlja reporter RTS-a. Na Horgošu 2 izbeglice sa Bliskog istoka mirno protestovale nezadovoljne ponašanjem mađarskih vlasti. Mađarska policija postavila dodatnu metalnu ogradu. Prelazi Horgoš 1 i Bački Vinogradi i dalje zatvoreni.

Nakon jučerašnjeg haosa na srpsko-mađarskoj granici je mirno. Sve je manje migranata na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske jer sada odlaze put Hrvatske. 

Migranti su na graničnom prelazu Horgoš 2 mirno protestovali uzvikujući "Hvala, Srbijo", javlja reporter RTS-a. 

Dvadesetak izbeglica nosilo je transparente na kojima su se, između ostalog, pitali šta se desilo sa ljudskim pravima i traže ljudsko dostojanstvo.

Oni su reporteru RTS-a rekli da žele pristojan život, posao i da podižu svoju decu. Nalazili su se na oko 20 metara od bodljikave žice koju su pripadnici mađarske policije stavili, nakon što su izbeglice juče probile glavnu graničnu ogradu na tom prelazu.

Jedna grupa je na dvadesetak metara od prelaza formirala živi zid, držeći se za ruke. Druga grupa izbeglica sedela je ispred ljudi koji su formirali živi zid, a među njima je bilo i žena sa malom decom, čak i jedna beba.

Izbeglice su držale transparente sa natpisima "Otvorite vrata za ljude i decu", "Molimo, pomozite nam", "Pustite nas da prođemo, mi smo izbeglice", "Gde su ljudska prava? Želimo da živimo u miru".

Sat vremena posle mirnih protesta, izbeglice su krenula put Kanjiže ili put autobusa koji na Horgošu 2 pristižu iz časa u čas, a tu si i taksi vozila. Kako javlja reporter RTS-a, čini se da su izbeglice "prelomile" da prolaska na mađarskoj granici neće biti i da će ići prema Hrvatskoj, jer stižu autobusi koji voze za Šid i Bezdan. 

Ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetili su Horgoš. U protekla četiri meseca Srbija učinila sve da se humano odnosi prema izbeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Kako je navela organizacija "Amnesti internešenel", tokom jučerašnjih nereda na granici deca izbeglica su odvojena od svojih roditelja.

Prema podacima agencije Frans pres, jutros je na graničnom prelazu Horgoš 1 bilo 400 izbeglica. Oni su noć proveli u šatorima, na poljima oko srpsko-mađarske granice ili u vrećama za spavanje.

Broj izbeglica na srpsko-mađarskoj granici danas je drastično smanjen u odnosu na prethodna dva dana, pošto su se mnogi uputili ka Hrvatskoj, javila je agencija Asošijeted pres.

Reporter Tanjuga sa lica mesta javio je da su sa Horgoša 1 ka Šidu otišla četiri autobusa puna izbeglica sa Bliskog istoka.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je u kontaktu sa svojim mađarskim kolegom Laslom Pinterom, istakavši da će Mađarska danas i sutra dozvoliti ulaz određenom broju žena i dece, kao i da je pritisak izbeglica na prelazima Horgoš 1 i Horgoš 2 posle tih razgovora smanjen. 

U međuvremenu se oglasio i predsednik Opštine Kanjiža Robert Lacko, koji očekuje da će do kasnih popodnevnih sati sve izbeglice napustiti granične prelaze Horgoš 1 i 2.

"Maltene smo ceo dan autobusima sa granice prebacivali ljude u prihvatni centar. Međutim, oni više nisu ulazili u centar, već su automatski tražili da putuju dalje. Nismo imali dovoljno autobusa, pa smo u toku večeri dobili vozila prevoznika 'Lasta' i 'Subotica trans'. Do ponoći smo mogli da ih sve pošaljemo za Šid, a isto i u Bezdan", rekao je Lacko.

Prihvatni centar poslednje su napustile izbeglice, njih oko dvadesetak, koje su čekale dolazak svojih porodica iz Beograda. 

Koliko je mađarska policija odlučna da zaštiti svoju granicu pokazuje i to što su, uz bodljikavu žicu, postavili i dodatnu metalnu ogradu, čime je Horgoš 2 potpuno zatvoren.

Takođe, i granični prelaz Bački Vinogradi zatvoren je za saobraćaj, a Kelebija i Bački Breg su otvoreni. 

Inače, azilantima koji prekrše odredbe novog zakona o migrantima sud u Segedinu izriče proterivanje u Srbiju i jednogodišnju zabranu ulaska u Mađarsku. 

Nakon ilegalnog prelaska granice sa Srbijom, mađarska policija je uhapsila i pokrenula postupak protiv 33 osobe zatečene u pograničnom prostoru, saopštila je mađarska policija.

Na teritoriji Mađarske juče su zbog ilegalnog prelaska granice uhapšene 244 osobe.

Zbog falsifikovanja dokumenata pokrenut je postupak protiv četiri osobe, dok je protiv jedne pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, navedeno je u saopštenju.

Devetoro izbeglica je juče u Segedinu osuđeno na zabranu ulaska u zemlju na jednu, odnosno dve godine zbog ilegalnog prelaska granice.

Osuđeno je sedam državljana Iraka i dvoje državljana Sirije, i to po novom, znatno oštrijem zakonu o državnoj granici u Mađarskoj, koji je stupio na snagu u ponedeljak, 14. septembra.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво