Читај ми!

Pretučena ekipa RTS-a na Horgošu

Mađarska policija pretukla je pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije. Novinarka, snimatelj i tonac prevezeni su u Suboticu gde im se ukazuje pomoć.

Oko 17.30 mađarska policija pustila je izbeglice da se približe na dvadesetak metara od granice i tada počela da ih tuče pendrecima. U tom trenutku, napali su i ekipu RTS-a koja je pratila događaje na granici.

Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailović bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

Među njima je bila i novinarka Jovana Đurović kojoj je povređena ruka.

Kako je za Internet portal RTS-a rekla koleginica Đurović, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

U trenutku kada je naša novinarka napadnuta nije bilo napada iz kolone migranata na policiju i nije poznato zašto su se mađarski specijalci odlučili za napad, jer kako dodaje u međuprostoru nije bila samo ekipa RTS-a.

Snimatelj Hadži Mijailović kaže da su ih policajci namerno tukli i lomili opremu, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Dok su ih tukli, jedan snimatelj mađarske televizije sve vreme ih je vređao i psovao.

Lekari Hitne pomoći ukazali su im prvu pomoć, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Subotici, javlja izveštač RTS-a.

RTS je oštro osudio napad i zatražio od mađarskih vlasti da kazni policajce koji su pretukli našu ekipu.

U toku dana stigle su osude napada novinarskih udruženja i pojedinih političkih partija. Primenu sile na novinare Radio-televizije Srbije osudio je i premijer Aleksandar Vučić.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala na migrante koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво