Horgoš: Izbeglice jurišale na ogradu, Mađari ih rasterali suzavcem i vodenim topovima

Visoke tenzije na graničnom prelazu "Horgoš 2", gde je grupa izbeglica pokušala da probije ogradu ka Mađarskoj. Policija ih zaustavila suzavcem i vodenim topovima, ali i pucala na izbeglice. Oni su uzvratili kamenicama i flašama. Najmanje 300 povređenih, među kojima ima i dece. Iznad Horgoša lete helikopteri, a mađarska policija je dopremila desetak oklopnih vozila.

23.10 - Manja grupa izbeglica ponovo protestovala kod ograde na ničijoj zemlji, kod prelaza "Horgoš 1", javlja M1.

22.45 - U 15 autobusa oko stotinu migranata u toku dana napustilo Horgoš i uputilo se prema Šidu, javlja izveštač RTS-a.

21.15 - Uhapšeno 29 migranata u nemirima na Horgošu, među njima i jedan terorista, tvrde mađarski zvaničnici, prenosi Rojters. Na mestu gde su izbeglice probile kapiju, mađarska policija postavlja novu bodljikavu žicu, javlja izveštač RTS-a.

20.50 - Mađarska će koristiti sva sredstva protiv izbeglica, kaže portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.  

20.20 - Najmanje 300 povređenih u današnjim incidentima na granici. Među povređenima je 30 dece i beba, javlja izveštač RTS-a.  

19.50 - Mađarska policija ne bi smela da koristi suzavac i vodene topove duž granice, rekao je za mađarski portal Indeks stručnjak za međunarodno pravo Laslo Valki. 

19.25 - Na "Horgošu 2" trenutno je mirno, kordon mađarske policije povukao se 100 do 200 metara unutar graničnog prelaza, javljaju reporteri RTS-a.

19.10 - Srbija će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom, kaže ministar Nebojša Stefanović. Protestna nota Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo Srbije.

19.00 - Oklopni "hameri" mađarske vojske, naoružani mitraljezima, približavaju se granici Srbije, javlja agencija Rojters.  

18.00 - Dvadesetak srpskih policajaca nalazi se duž granice sa Mađarskom, migranti ih pozdravljaju aplauzom i skandiraju "Srbija, Srbija". Oni pokušavaju da odvrate izbeglice od prelaza i sukoba sa mađarskom policijom. U sukobima povređeno najmanje 20 mađarskih policajaca.

17.35 - Oko hiljadu migranata ponovo probilo ogradu. Mađarska policija baca suzavac i puca, javlja reporter RTS-a. Migranti beže u svim pravcima, najmanje 30 povređenih, među kojima i ekipa RTS-a koju je pretukla mađarska policija.

17.20 - Ministar Aleksandar Vulin uputio protest mađarskim vlastima zbog toga što je suzavac bačen i na teritoriju Srbije. 

17.15 - Mađarska obustavlja saobraćaj na 30 dana na prelazu Horgoš–Reske, saopštila Ambasada Mađarske u Beogradu. 

17.10 - Mađarska zatražila od Srbije da se "deluje protiv izbeglica koje napadaju mađarske policajce", javlja agencija Rojters. Mađarski portal Indeks javlja da su najmanje dve osobe povređene u sukobima.

16.50 - Izbeglice zapalile gume. Na srpskom delu prelaza vije se gust crni dim. Još nema pouzdanih informacija o povređenima u sukobu mađarske policije i izbeglica na "Horgošu 2".

16.30 - Mađarska policija ne prestaje da baca suzavac i da vodenim topovima rasteruje izbeglice. Izbeglice zasipaju specijalce kamenjem i flašama. Specijalci emituju jake zvučne signale za razbijanje demonstracija, javlja reporter RTS-a.

16.00 - Mađarska policija suzavcem i vodenim topovima rasterala migrante nakon što su probili ogradu i ponovo zatvorila glavnu kapiju na prelazu "Horgoš 2", javlja reporter RTS-a.

15.30 - Prva presuda po novom mađarskom zakonu. Iračanin Svadi Talib proglašen krivim za ilegalni prelazak preko mađarske granice i biće proteran, javio je Rojters.

15.00 - Izbeglice probile ogradu na graničnom prelazu "Horgoš 2" pokušavajući da uđu u Mađarsku, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Mađarska policija i dalje ne dozvoljava prolaz preko graničnog prelaza "Horgoš". Kako javljaju reporteri RTS-a, grupa migranata probila je žicu na prelazu "Horgoš 2" i pokušala da uđe u Mađarsku. U tome su ih suzavcima i vodenim topovima sprečili mađarski policajci. To područje nadleću policijski i vojni helikopteri. 

Mađarska policija je otvoreno zapretila da će primeniti silu, ukoliko izbeglice pokušaju da uđu na mađarsku teritoriju, što je i učinjeno.

Nemiri na granici počeli su oko 15 časova. Policija je na njih najpre bacila suzavac, a oni su uzvratili kamenicama i plastičnim flašama. Zatim su policajci upotrebila i vodene topove, čime su uspeli da rasteraju migrante.

U drugom pokušaju izbeglica da pređu na teritoriju Mađarske, policajci su i pucali. Još se ne zna da li su na migrante ispaljivani gumeni meci.

Suzavca nisu bili pošteđeni ni novinari ni ekipe hitne pomoći. Lekari hitne pomoći iz Kanjiže ukazali su pomoć stotinak izbeglicama koji su se uglavnom žalile na posledice suzavca, dok je dvoje dobilo kiseonik.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedeljak u ponoć, nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša da je ilegalno pređe.

Ni prelaz Bački Vinogradi–Ašothalom jutros nije otvoren. UNHCR procenjuje da je na potezu između prelaza "Horgoš 1" i "Horgoš 2" oko 3.000 izbeglica.

Veoma mali broj ljudi uopšte može da dođe do kontejnera gde se nalaze registracioni punktovi i gde, prema novom mađarskom zakonu, migranti moraju da zatraže azil pre nego što uđu u zemlju. Proces registracije, međutim, teče veoma sporo.

Mađarski graničari s vremena na vreme otvore prolaz prema registracionom punktu. Do sada su pustili veoma mali broj ljudi, i to uglavnom porodice sa malom decom.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, koji je noć proveo u Kanjiži, rekao je za agenciju Beta da su mađarske vlasti noćas pozivale izbeglice da se registruju, ali da su odmah nakon toga izdavale rešenja o odbijanju zahteva za azil i zabrani ulaska u EU na 10 godina, nakon čega su te izbeglice vraćene u Srbiju.

Lokalne vlasti obezbedile su vodu, a lekari hitne pomoći imali su oko 50 intervencija. Uglavnom je reč o prehladama. 

Mali broj migranata prihvatio je ponudu srpskih vlasti da privremeno budu premešteni u prihvatni centar u Kanjiži. Većina je odlučila da ostane na granici, nadajući se da će ipak uspeti da uđu u Mađarsku i upute se dalje, prema Zapadu.

Ipak, neki od njih su, kako javlja izveštač RTS-a, počeli da se raspituju i za put do granice sa Hrvatskom, jer je i do njih stigao glas da je to nova preporučena migrantska ruta.

Prema poslednjim podacima, u toku poslednja 24 časa, mađarske vlasti privele su 367 migranata zbog toga što su ilegalno pokušali da pređu ili su oštetili zaštitnu žicu.

Devet presuda zbog ilegalnog prelaska granice

Devetoro izbeglica osuđeno je u Segedinu na zabranu ulaska u zemlju na jednu, odnosno dve godine zbog ilegalnog prelaska granice.

Kako je za agenciju MTI izjavila portparolka suda Erika Pragai Juhasne, svih devetoro optuženih je danas i osuđeno, u tri slučaja na jednu, a u šest slučajeva na dve godine zabrane ulaska u Mađarsku.

Osuđeno je sedam državljana Iraka i dvoje državljana Sirije, i to po novom, znatno oštrijem zakonu o državnoj granici u Mađarskoj, koji je stupio na snagu pre dva dana. 

Prva presuda izrečena je Iračaninu Svadi Talibu, koji će biti proteran iz Mađarske, javio je Rojters. 

"Ovo je poruka drugima, potencijalnim počiniocima, da ne treba da čine to krivično delo", rekao je sudija mađarskog suda Kristijan Kemeneš.

Talib je granicu prešao juče, prvog dana važenja novih propisa, a proteran je na godinu dana, navodi Rojters.

Mađarski ministar inostranih poslova rekao je kako je ograda od bodljikave žice prema Srbiji potrebna radi obezbeđivanja spoljašnjih granica EU i da će ostati tu dokle god veliki broj izbeglica pokušava da uđe u Mađarsku. Apelovao je na EU da pošalje snage da pomognu Grčkoj da kontroliše priliv izbeglica, čemu bi Mađarska "dala veliki doprinos".

Sijarto je takođe rekao da će izbeglice koje stižu iz Srbije biti poslate nazad ukoliko njihov zahtev za azil bude odbijen.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво