Читај ми!

Vulin: Migranti neće moći nazad iz Mađarske

Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku ali budu vraćeni u Srbiju – neće biti prihvaćeni, izjavio je večeras ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je objasnio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

"Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju", rekao je Vulin Tanjugu.

Upitan šta će biti sa tim migrantima, Vulin je rekao da to više neće biti odgovornost Srbije.

"To više nije naša odgovornost, oni su na teritoriji Mađarske i očekujemo od mađarske države da se prema njima ponaša kako dolikuje", rekao je Vulin.

I državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević kaže da Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati, po cenu da i Srbija rasporedi svoju vojsku na granici.

Državni sekretar je pred početak skupa posvećenog ljudskim pravima izbeglica rekao da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

"Mi nikog nećemo da primimo. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Ljude koji su prešli u Mađarsku nećemo primiti, po cenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to svi treba da znaju", rekao je Ivanišević.

Za građane Srbije nema promena u putovanju

Suspendovanje Šengenskog sporazuma i uvođenje granične kontrole u pojedinim zemljama Evrope za građane Srbije neće značiti nikakvu promenu, rekao je Ivanišević.

Prema njegovim rečima, nijedan građanin Srbije neće osetiti bilo kakvu promenu u svom kretanju u Evropi, jer se promene odnose isključivo na izbeglice.

"Naravno, podsetićemo se kako izgledaju granice, malo smo bili zaboravili, ali u svakom slučaju jeste možda dobro da se podsetimo tih nekih stvari da ih mi nikada ovde ne bismo primenjivali. Ja moram sa ponosom da kažem: mi zidove podizati nećemo i granice nećemo zatvarati", rekao je Ivanišević.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno smanjen broj izbeglica, a nema ni najava da su nove izbeglice krenule ka našoj zemlji.

Srpske institucije dobro postupaju prema izbeglicama

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojackova Solorano ocenila je da se u Srbiji institucije dobro odnose prema izbeglicama i migrantima u poređenju sa drugim državama koje su pogođene ovim talasom.

Solorano je na radionici u Subotici posvećenoj ljudskim pravima izbeglica, koja je okupila predstavnike institucija iz lokalnih samouprava koje su najviše pogođene krizom, izrazila očekivanje da će tokom tri dana njenog trajanja pružiti podršku organima Srbije da preduzimaju prave korake u ovoj situaciji.

"Ujedinjene nacije podržavaju srpske vlasti i mnoge nevladine organizacije koje su veoma aktivne još od početka krize i nastavićemo da pružamo podršku", rekla je Vojackova Solorano.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво