Читај ми!

Počinje Nedelja ponosa

U Beogradu počinje Nedelja ponosa koja će trajati do 20. septembra, kada će biti održana Parada ponosa za koju organizatori veruju da će ove godine proći bez incidenata.

Nedelja ponosa će zvanično početi skupom u Mikser hausu, posle čega će biti otvoren tradicionalni Kvir salon (Queer Salon), izložbom koja je posvećena razotkrivanju stereotipa o manjinskim društvenim grupama i patrijarhalnom društvu.

Tokom sedam dana Nedelje ponosa biće organizovani različiti debatni, kulturni i zabavni programi čiji je cilj da najširu javnost upoznaju s položajem LGBT osoba u Srbiji.

"Što se tiče same Parade ponosa, u kontaktu smo s policijom i gradskim vlastima i koliko znamo, zvanični stav policije je da je sve potpuno spremno za Prajd. Očekujemo da će sve proći bez problema", rekao je za agenciju Beta član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić.

Organizatori Parade su pozvali trans osobe i članove organizacionog skupa "Ponos trans osoba" da učestvuju u Paradi ponosa.

"Upućujemo javni poziv trans osobama i kolegama iz organizacije Trans prajda da nam se pridruže u nedelju da makar jedan deo šetnje prošetaju s nama", rekao je član organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da još čekaju potvrde nekih gradskih službi i dodao da su sa Ministarstvom unutrašnjih poslova počeli pregovore za kreiranje mehanizma zaštite LGBT osoba tokom čitave godine, a ne samo tokom Nedelje ponosa.

"Imali smo sastanak i sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem gde smo dobili podršku da se od naredne godine ustanovi nacionalni dan podrške mladim LGBT osobama", dodao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ove godine ima manje napetosti i do sada nije bilo nijedne pretnje članovima organizacije.

Aktivista Đurica Stankov apelovao je na intenziviranje rada svih državnih institucija, organizacija i pojedinaca u izjednačavanju prava svih osoba.

On je pozvao ljude iz manjih sredina u Srbiji da učestvuju u promociji "ustavom zagarantovanih prava".

Parada ponosa će u nedelju, 20. septembra, krenuti od Vlade Srbije u Nemanjinoj, a zatim ići ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Trga Nikole Pašića.

U isto vreme, stotinak metara dalje, okupiće se učesnici Trans parade, koja se ove godine organizuje prvi put. "Trans prajd" će se održati na jednom mestu, između Predsedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada.

Muižnieks pozvao vlasti i organizatore na saradnju

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks pozdravio je najavu održavanja Parade ponosa u Srbiji, i pozvao srpske vlasti da sarađuju sa organizatorima kako bi ova manifestacija uspešno protekla.

"Omogućavanje bezbednosti i sprečavanje nasilja tokom Parade jedan je od minimuma uslova koji vlade treba da ispune radi zaštite i promovisanja različitosti u svojim društvima", napisao je Muižnieks na svom Fejsbuk profilu, prenosi Tanjug.

Muižnieks je ocenio da je nakon višegodišnje zabrane ove manifestacije u Srbiji zbog napada na učesnike 2010. godine, ponovno održavanje Parade ponosa u septembru prošle godine poslalo pozitivnu poruku poštovanja i inkluzije.

"Pozivam vlasti da ove godine dodatno podrže ovu poruku tako što će zajedno raditi sa organizatorima kako bi se uspešno održao događaj i kako bi se dostiglo istinski inkluzivno društvo koje garantuje jednaka prava za sve", naveo je komesar.

Članice Saveta Evrope još uvek treba da pređu dug put da bi osigurale potpuno uživanje ljudskih prava pripadnika LGBT populacije, ocenio je on.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи