Читај ми!

Zlatarski stočari gube bitku sa vukovima?

Posle nekoliko upada vukova u stada javorskih, jadovničkih i zlatarskih stočara, osim štete koja dostiže hiljade evra, pitanje je i kako sačuvati divljač ali i zaštiti stočare koji ionako jedva opstaju u tim planinama. Veza je uzročno-posledična i potpuno prirodna, što je manje ljudi više je divljači. Utisak je da čovek gubi u borbi sa vukovima i zbog besparica jer ne može da zaštiti svoja stada.

Glas divljine, sve je jači i sve bliži selima. "Spavam na štali i branim, znači, kolko može da se odbrani, ali teško. I čuju se, urlaju cele noći", kaže Rade Palić iz sela Bukovik.

Tamo gde je nekada mirno pasla, stoka više nije bezbedna. "Oko dve hiljade evra, praktično godišnja zarada, sve je otišlo. Kamate ostaju, krediti ostaju", kaže Palić.

"Ovde su od trideset zaklali tri, odjednom, pored kuće", kaže Nikola Palić iz sela Bukovik, kod Nove Varoši.

Ne stradaju samo goveda i ovce, Šaponjići su protekle i ove godine ostali bez 15 koza.

"Našli smo samo jednu koja je pala u jezero, a i ona je bila preklana. A od ovih drugih nismo našli ni "strva", ništa. Nema naroda, oni šta nađu, oni otimaju", kaže Radovan Šaponjić iz sela Šapovik. 

Odšete se retko naplaćuju, jer, zakon predviđa, da se imanja i stoka zaštite propisanim brojem pastira I odgovarajućom ogradom, što je prevelik izdatak, pogotovo za one sa desetinama hektara pašnjaka.

Rade Palić kaže da nije smeo da računa jer takvu računicu, kako kaže, ne može ni da zamisli. "Mnogo je jeftinije zatreti ovo i iseliti odavde", kaže Palić.

Vukvi su zaštićeni, i odstrel ograničen, a stručnjaci tvrde da blizina hranilišta beloglavih supova, na kojima se i vuci nahrane, nije razlog za brigu.

"On neće da rizikuje svoj život, ni da ulazi u tuđe torove, da bi lovio, ako ima na sigurnom da jede. Uglavnom se problemi dešavaju u jesenjem periodu u ove dane, kad stasavaju mladi, kad ih uče za klanje", kaže Vjekoslav Joksimović, prirodnjak iz Udruženja građana Jadovnik.

U zapustelim selima, preostali stočari bore se za puteve, vodovode, stabilnu struju, a kap koja im preliva čašu, sada su zveri: vukovi, divlje svinje, pa i medvedi. Za mir u prirodi, opet je potreban novac - ovde kažu, subvencije, kako bi se bar ogradama, stada i njive zaštitili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво