Читај ми!

Migranti kod autobuske stanice mokri i neispavani

Migranti sa Bliskog istoka koji trenuto borave u parku kod glavne autobuske stanice u Beogradu, gde ima i dvadesetak beba, kažu da su mokri i neispavani dočekali zoru zbog jake kiše u Beogradu i da im mnogo znači pomoć države i humanitarnih organizacija.

Migranti su na Svetski dan dobročinstva dobili pomoć u paketima sa hranom, slatkišima i sokovima u parkovima kod dolaznog perona Autobuske stanice i Ekonomskog fakulteta, u organizaciji Fondacije "Ana i Vlade Divac", javlja Tanjug.

Jedan od osnivača organizacije "Sačuvajmo bebe", koja učestvuje u humanitarnoj akciji, Srba Jovanović je rekao Tanjugu da u parku trenutno ima beba koje su verovatno rođene na svom izbegličko-migrantskom putu.

U parku, prema njegovim rečima, trenutno ima dvadesetak beba i dece starosti između sedam nedelja i dve godine.

Jovanović je rekao da je danas u parku bila najmlađa beba stara svega sedam nedelja i da su njenim roditeljima dali nosiljku, sapune, igračke i vlažne maramice.

Inače, porodicama sa bebama u parku daju i mleko i pelene, rekao je Jovanović, dodajući da tokom jednog dana pedijatri pregledaju oko 50 dece, kao i da lekari volonterski to rade sredom i nedeljom.

Do sada je pregledamo 350 dece i ona nisu imala teže zdravstvene probleme.

Student tehničkih nauka Muhamed iz Sirije rekao je da ide u Nemačku, jer je u njegovoj zemlji sada veoma opasno.

Muhamed kaže da je noć preveo u parku dok je padala kiša i da je sav bio mokar, jer nije sebi mogao da priušti, na primer, hotel ili neki drugi smeštaj.

"Mnogi Sirijci to ne mogu sebi da priušti i zato borave u parku, čak i kada pada kiša. Četiri dana nisam spavao, kao ni moji prijatelji. Gladan sam i žedan, prljav i treba mi mnogo stvari", rekao je Muhamed.

Kaže da želi u Nemačkoj da nastavi studiranje, kao i da živi tamo, jer je u toj zemlji veoma bezbedno, za razliku od Sirije.

Mladići iz Sirije rekli su da su se sinoć, kada je bila najjača kiša, sklonili na parkingu kod Ekonomskog fakulteta ispod gornje etaže, ali da tu nije bilo mesta za sve.

Sirijka Ahlam Ali kaže da ima brata u Nemačkoj i da se zato uputila u tu zemlju, a da je u Siriji radila sa školskom decom kao "ingliš supervajzer".

Egipćanin Ali Ismajli koji studira poljoprivredu u Beogradu učestvovao je u akciji deljenja pomoći.

U okviru akcije, u organizaciji Fondacije "Ana i Vlade Divac", podeljeno je 500 paketa hrane i 1.000 komada biskvita.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво