Od početka godine povređeno 47 učenika

U beogradskim školama od početka godine povređeno je 47 učenika od kojih je petoro imalo teže posledice, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova. Đaci ipak bezbedniji nego ranije, tvrde u Sekretarijatu za obrazovanje.

Krajem maja javnost je potresao slučaj teškog ranjavanja učenika Srednje ugostiteljske škole, na koga je u pucao 35-godišnjak.

Poslednji u nizu slučajeva nasilja u školama zabeležen je 19. septembra, kada je u tuči izboden nožem učenik drugog razreda Hemijske prehrambeno tehnološke škole.

Prema oceni sekretara za obrazovanje Vladimira Todića, problem nasilja u školama je odraz širih društvenih dešavanja u proteklih petnaestak godina ali i nedovoljne komunikacije dece, roditelja i obrazovnih ustanova.

Todić je naveo da roditelji dece koja imaju problema u ponašanju često odbijaju odgovornost za njihovo ponašanje, pokaušavajući da to predstave kao školski, a ne kao vaspitni problem.

Između 65 i 70 odsto svih beogradskih škola ima video nadzor, za čije postavljanje je Sekretarijat i Gradska uprava, samo u prethodnoj godini izdvojila 45 miliona dinara, rekao je Todić.

Bez obzira na podatke koji jasno ukazuju na to da je škola daleko od sigurnog mesta za učenike, pomaci u bezbednosti đaka u školama se ipak osećaju.

Prema podacima MUP-a i Sekretarijata, u 166 škola angažovana su 122 policajca čime je znatno smanjen broj incidenata u školama i njihovoj okolini.

Procena gradskog sekretara je da se problem nasilja u školama može rešiti samo jasnim ukazivanjem na postojeće probleme i daljom primenom već pokrenutih programa poput "Škole bez droge", "Škole bez nasilja", "Vršnjačke medijacije" i "Prevencije prestupničkog ponašanja" jer su takvi programi već doprineli poboljšanju bezbednosti učenika.

U istraživanju Gradskog sekretarijata, zaposleni u beogradskim školama ukazali su da je neophodna izmena postojećeg pravilnika o ocenjivanju i da ocena iz vladanja mora da utiče na opšti uspeh, kako bi sankcionisanje agresivnog ponašanja bilo efikasnije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи