Читај ми!

Obeležen Međunarodni dan humanosti

Šetnjom kroz Beograd, od Terazija do Trga Republike, obeležen je Međunarodni dan humanosti, uz ocenu da su građani Srbije humani i spremni da pomognu ljudima koji se nalaze u teškim životnim situacijama.

Aleksandar Šapić, osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd, koja je organizovala šetnju, podsetio je da se u Srbiji danas po prvi put obeležava Svetski dan humanosti.

Prema njegovim rečima, cilj akcije bio je okupljanje svih relevantnnih fondacija kako bi se građani podsetili da je humanost ljudska dužnost i obaveza. 

Kako je istakao, cilj akcije je bio da se bar na Međunarodni dan humanosti posveti malo više pažnje onima koji sami sebi ne mogu da pomognu i koji nemaju ni prostora ni vremena da se bore za svoja prava jer se bore za svoj život.

''Mislim da su Srbija i narod puno puta pokazali da znaju da budu humani'', rekao je Šapić.

Ocenjujući da su poslednjih nekoliko godina, nažolost, humanitarne akcije otišle u drugom pravcu, pa su ljudi doveli u sumnju čitav humanitarni rad, Šapić je istakao da je fondacija koju je osnovao radom vratila veru ljudima.

''Vratili smo veru u humanost i transparetnost humanitarnog rada'', rekao je Šapić, navodeći da ne postoji opravdanje da drugima ne pomognemo.

Direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" Ana Koešal takođe se složila da su Srbi humana nacija.

''Od osnivanja, pre osam godina, verujemo u humanost i zato radimo sa najugroženijima - izbeglima, raseljenima, mladima, samohranim majkama'', rekla je Koešal.

Istakla je da je današnji dan veoma važan i zahvalila Humanitarnoj fondaciji Novi Beograd što je pokrenuta akciju okupljajući na jednom mestu najveće fondacije u Srbiji.

"Verujemo da je zajedništvo najbitnije i da će tako biti više rezultata", poručila je Koešal.

Maja Jovanović, iz Fondacije "Novak Đoković", navela je da je sjajna stvar da su danas sve fondacije zajedno na jednom mestu i da je to šansa da primerom pokažu sugrađanima da nije teško biti human.

"Potrebno je imati tu svest i da samo tako možemo očekivati da naše društvo i zemlja idu u boljem pravcu i da budemo svi zajedno srećniji i bolji. Mi smo human narod, što se pokazalo uvek kada je bilo potrebe, bili smo ujedinjeni kada je bilo najteže", istakla je Jovanović.

U šetnji su učestvovali predstavnici brojnih organizacija, kao i poznate ličnosti među kojima su bili atletičar Dragutin Topić i glumac Aleksandar Radojičić.

Šetnju su podržale i Humanitarna organizacija ''Radost deci'', organizacija ''Podrži život'', BELhospice, Delta humanitarni fond, Savez MNRO Srbije, Beogradsko udruženje za pomoć osoba sa autizmom, Centar za unapređenje društva, Udruženje Čika Boca i Dečje srce.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво