Читај ми!

Posečen stari hrast u Savincu

Hrast u selu Savincu, star više od 600 godina, posečen je rano jutros. Drvo se nalazilo na trasi budućeg auto-puta Beograd-Južni Jadran i posečeno je po nalogu Ministarstva za saobraćaj. Hrast će biti pretvoren u spomenik, poručuju iz tog ministarstva.

Hrast su posekla trojica radnika firme iz Beograda, koju je angažovalo Građevinsko preduzeće "Planum".

Sečenje je počelo u pet časova, a završeno uz 6.30 kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od građana ne želi da dođe da ga vidi.

Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić kaže da je hrast - verski "zapis" - posečen "na nedostojanstven način", a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti, prenosi Beta.

"Ako je hrabrost trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Nikolić je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme "Az Virt" nastavila izgradnju na Koridoru 11.

Izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, stigla je do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.

Ministarstvo: Hrast će biti pretvoren u spomenik

Na inicijativu Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture u selu Savinac sledeće sedmice počeće sadnja mladica hrasta, a truplo hrasta, starog više od šest vekova, biće konzervirano i sačuvano, rekao je Nikola Milivojević, savetnik potpredsednice vlade Zorane Mihajlović.

Dodao je da će sledeće sedmice početi i radovi na uređenju porte crkve i izgradnja parka u kojem će biti zasađene hrastove mladice.

"Hrast će biti pretvoren u spomenik na način na koji će to odrediti stručne institucije. Pre svega će tu crkva da se pita, a onda i lokalna zajednica. U dogovoru sa svima ćemo doći do konačnog izgleda odnosno uređenja porte crkve", rekao je Milivojević za Tanjug.

Kako kaže, nacrt projekta već postoji, a u njegovom izradi pomogli su Institut CIP i JP "Srbijašume.

"Tokom sledeće sedmice očekujemo početak radova na uređenju dvorišta crkve i ono će dobiti potpuno osvežen izgled i jedan novi početak za Savinac i građane lokalne zajednice", zaključio je Milivojević.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи