Hrast iz Savinca broji poslednje dane

Viševekovni hrast u selu Savincu, koji je na trasi Koridora 11, biće isečen i nastaviće da živi. Naime, resorno ministarstvo je odlučilo da drvo ne sme da zaustavi radove na izgradnji auto-puta, ali i da se njegov kalem prenese na drugo drvo koje će biti adekvatno obeleženo.

Bilo je određenih naznaka i pre dva meseca iz Ministarstva saobraćaja da neće biti izmeštanja trase i da rokovi za izgradnju treba da se ispoštuju. Te naznake ovih dana su uobličene u konačnu odluku da se hrast iseče i kako objašnjavaju u Ministasrtvu odluka je doneta u skladu sa strukom, a ne sa legendom.

U pisanoj izjavi koju je ministarka Zorana Mihajlović navodi se da je prihvaćena ideja stručnjaka iz Petnice da se uzme kalem sa savinačkog hrasta i stavi na drugo drvo koje će biti zasađeno i adekvatno obeleženo.

Na taj način će, kako se navodi, hrast nastaviti da živi kroz neko drugo drvo. Inače, hrast na Savincu, svoju dugovečnost duguje, tvrde stručnjaci, upravo mestu na kome se nalazi jer je čitav prostor oko njega bogat podzemnim vodama. Visok je četrdesetak metara a stablo je debljine skoro deset metara.

Meštani kažu da hrastu niko ne prilazi i da, od kada su čuli da će biti posečen, ne prilaze mu ni radnici sa gradilišta.

Kako RTS nezvanično saznaje od meštana, svega jedna firma se zainteresovala za seču hrasta i za to zatražila određenu sumu novca. Traženo je i policijsko obezbeđenje. Međutim od tog posla se odustalo.

Šta je razlog otkazivanja posla, nismo uspeli da saznamo. Inače najstariji hrast u selu i okolini meštani veoma poštuju. On je za njih neka vrsta svetinje i vlada verovanje da hrast ne treba seći. Ko to učini, prati ga loša sreća, kako se veruje. Zbog odluke da se hrast poseče meštani negoduju.

"Turci ga ne posekoše, Azerbejdžanci kao izvođači radova neće ga seči, izvolite braćo Srbi secite ga vi. Ali stavite prst na čelo šta će se desiti tome koji upali motornu testeru da sruši ovaj viševekovni hrast", kaže Miliša Nikolić, predsednik MZ Savinac.

"Svim snagama bi branila, ne bi dala. Ja jesam muslimanske veroispovesti ali za mene je to svetinja. A onaj ko ne ume da poštuje svoje, ne ume ni tuđe", kaže Ćebira Markeljić, iz sela Šarani.

I resorna ministarka smatra da treba poštovati svako stablo i njegovu lepotu. Srbija, međutijm, nije toliko bogata zemlja da uživa u luksuzu da menja trase puteva zbog jednog drveta.

Koridor 11 se gradi po planu, a izgradnja same deonice Ljig - Preljina odvija se onako kako je projektno-tehničkom dokumentacijom i predviđeno", objasnila je ministarka Mihajlović.

Budući da je predloženo rešenje o kalemljenju novo, meštani Savinca još se nisu o njemu izjasnili.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво