Читај ми!

Katanac na seoske škole, tuga u srcu učitelja i đaka

Dok su se osnovci koji se pripremaju za polaganje prijemnog ispita za srednje škole već raspustili, na letnji odmor će u petak i ostali đaci. Manji broj dece u selima smanjio je i broj škola. Svakog septembra u užičkom kraju ukidaju se u proseku tri izdvojena odeljenja.

Učiteljica Emina Čokić poslednji put odlazi na radno mesto u školu u Gornjim Stranjanama, jer jedini učenik te škole završava četvrti razred. Od jeseni će se školovati u Brodarevu.

"Sad je skoro izvesno da me čeka tržište rada. Eto, sad ja među kolegama čujem, pa svi željno iščekuju taj raspust, a ja baš i ne", kaže Emina Čokić

Ista sudbina očekuje i kurira škole Blagoja Avramovića. On i supruga su jedini mlađi bračni par koji je ostao da živi na planini. Od jeseni će oboje dece biti na školovanju u Brodarevu.

Blagoje Avramović kaže da će morati da ide za decom, jer nema drugog izbora.

"Ne znamo ni kuda ćemo, nemamo posla ni jedno ni drugo", kaže Stanica Avramović.

Svi radnici škole, učiteljica i kurir, bili su zaposleni na određeno. Taj status vezan je za sudbinu škole, kaže direktor matične škole. 

"Užasno je. Osećam se toliko tužno nekako i selo se zatvara", kaže Željko Zejak iz Gornjih Stranjana.

Stanica Novosel iz Gornjih Stranjana kaže da bi volela da ima učenika kao nekada – po 250 đaka.

I dok je taj broj učenika bio osamdesetih godina dvadesetog veka, seoske škole su u Zlatiborskom okrugu u poslednjoj deceniji opustele.

Milenko Nikolić iz Školske uprave u Užicu kaže da su u osnovnim školama na području Zlatiborskog okruga imali oko 48.000 učenika, a sada nema ni 20.000 učenika u osnovnim školama.

U poslednjih petnaest godina katanac je stavljen na čak 45 seoskih škola. Ukoliko se ozbiljnije ne poradi na demografskoj politici, taj broj će biti sve veći.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи