Читај ми!

Muzej Nikole Tesle demantuje optužbe o satanizmu

Direktor Muzeja Nikola Tesla Branimir Jovanović rekao je da je dozvolio grupi umetnika da uđe u muzej i napravi nekoliko fotografija. Dok SPC tvrdi da je reč o satanističkom obredu, Jovanović ističe da su umetnici odali poštovanje naučniku, meditirali i da je sve bilo u granicama pristojnosti. Fotografiju događaja iz muzeja, organizacija "Rezonejt" objavila je još 14. aprila.

Jovanović kaže da se grupa umetnika u muzeju kratko zadržala. Sedeli su sa strane i ponašali se vrlo pristojno, naveo je Jovanović, prenosi Tanjug.

"Apsolutno moram da kažem da vodimo računa o tome da ono što se dešava u muzeju bude sa jednim poštovanjem prema Nikoli Tesli i za sada nismo imali problema", rekao je Jovanović gostujući na televiziji N1.

Prethodno je Srpska pravoslavna crkva objavila fotografiju iz Muzeja Nikole Tesle za koju tvrdi da najbolje svedoči o razlozima za premeštanje urne sa ostacima čuvenog naučnika.

Kako je navedeno u saopštenju SPC koje je potpisao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da je preseljenje urne Nikole Tesle tražila SPC i da je reč o inicijativi patrijarha Irineja zbog satanističkih obreda u Muzeju, "kod mnogih je izazvala nevericu, a kod nekih i podsmeh".

Inače, fotografiju je na Tviteru još 14. aprila objavila organizacija "Rezonejt", koja je od 13. do 18. aprila održala festival u Beogradu. U opisu fotografije navodi se da je u Muzeju održan intervju sa jednim od učesnika festivala Robertom Aiki Obri Lovom, poznatijim kao Ličens.

Kako se navodi na sajtu "Rezonejta", Ličens, koji se vidi na fotografiji, umetnik je i multiinstrumentalista.

Organizacija "Rezonejt" navodi da je cilj festivala podsticanje debate o položaju tehnologije u umetnosti i kulturi.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović ukazuje da senzacionalistička priča o satanizmu nanosi štetu Muzeju, ali i da, ukoliko postoji inicijativa za izmeštanje urne, mora javno da bude razmotrena.

Do sada, kako je rekao, taj muzej niko nije optuživao za satanizam i apsolutno nije sporna fotografija koju je SPC objavila na svom sajtu, jer je na njoj pomenuta grupa umetnika.

Ne postoje optužbe za satanizam, izričit je Jovanović napomenjući da je samo reč o nespretnoj izjavi predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića koju je on odmah povukao.

Prema njegovim rečima, stav Muzeja je da, ukoliko inicijativa za izmeštanje urne postoji, bilo da je pokreće Skupština Grada Beograda ili SPC ili Kancelarija predsednika, ona mora da se razmotri, i to javno.

Jovanović je ocenio da je ideja o formiranju komisije dobra.

"Muzej će apsolutno pomoći u usmeravanju procesa na pravi način. Treba zauzeti pravi stav i važno je postići dogovor. Ako treba urna da ide, onda hajde da vidimo gde i iz kojih razloga", rekao je Jovanović.

Naglasio je i da senzacionistička priča o satanizmu nanosi štetu Muzeju. "Nama je potreban pozitivan, a ne negativan publicitet", dodao je Jovanović.

Napomenuo je i da inicijativa da se urna izmesti iz Muzeja nije nova, jer potiče još iz 2001. odnosno 2002. godine.

"Od tada traje i ima različite dimenzije i varijante", zaključuje Jovanović.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво