Читај ми!

Od danas bez analognog signala

U podne je u istoriju otišlo analogno emitovanje televizijskog signala. Na Kopaoniku su uključeni preostali predajnici i proces digitalizacije u Srbiji je time završen. Televizijski signal će ubuduće uvek biti kristalno čist.

Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal danas ide u istoriju, rekao je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Kao što ste videli, ugasili smo analogni signal ovde na Kopaoniku, a biće istovremeno ugašen i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu", rekao je Ljajić novinarima na Kopaoniku, prenosi Tanjug.

Ljajić je istakao da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005. godine.

"Nažalost, o digitalizaciji se do sada mnogo više pričalo nego što je rađeno. Mi smo manje pričali, a mnogo više radili", rekao je Ljajić.

Od danas će, kako je rekao, većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći da prati prosečno po 15 kanala.

"Negde je taj broj i veći od tih 15 kanala i taj signal će primiti potpuno besplatno jer neće morati da plaćaju bilo kome osim početnih troškova u vezi sa nabavkom set-top boksova", istakao je Ljajić.

Ministar je naveo da će Vlada objaviti koliko je koštao proces digitalizacije u svakoj od pojedinačnih faza jer, kako kaže, želja je da se taj proces učini što je moguće transparentnijim.

"Trudili smo se da uštedimo svaki dinar, gde je to bilo moguće", dodao je Ljajić.

Prvobitna procena, kako je naveo, bila je da će ceo proces koštati 100 miliona evra, da bi se ispostavilo da će taj iznos biti znatno manji, oko 30 miliona evra, plus deset miliona donacija od EU.

Država će, kako kaže, od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona evra.

Ministar je ukazao i da će nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija koristiti i za brži razvoj interneta, ali i bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.

Opremu koja je ugrađena, kako je rekao, poseduje svega šest država u Evropi i istakao da "na to možemo da budemo više nego ponosni".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво