Читај ми!

Poziv vladama da smanje emisiju štetnih gasova

Na današnji Svetski dan zaštite životne sredine, mreža organizacija okupljenih u okviru projekta "Održiva energetska politika jugoistočne Evrope", pozvala je vlade u regionu da reaguju brzo i odrede svoje nacionalne ciljeve za smanjenje emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte, saopšteno je iz te mreže.

Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a, koji pripada mreži, a koji radi na energetskom modelu za Srbiju, rekao je da je potrebno da Srbija svoju energetsku strategiju usmeri u pravcu decentralizacije, koja će voditi ka redukciji emisija i ka povećanju otpornosti infrastrukture i klimatskih promena, prenosi Tanjug.

"Najveći izazov je smanjivanje emisije iz saobraćaja, a da se ne ugrozi ekonomski razvoj u Srbiji i tu je potrebno da Srbija uradi najveći napor razvoja", rekao je Kalmar.

Srbija priprema konferenciju na visokom nivou o klimatskim promenama 11. juna na kojoj će potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič koordinisati napore EU da se dostignu ciljevi u oblasti klimatskih promena do 2020. i 2030. godine, stoji u saopštenju.

Sa političkog stanovišta bilo bi vrlo značajno da Republika Srbija pokaže maksimalni doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena, odnosno da to bude nacionalni interes i cilj razvoja, jer kao buduća država članica EU, treba da transponuje naročito skup tzv. Paket za klimu i energiju EU, stoji u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво