Nadzor psihijatrijskih bolesnika i van bolnice

U Srbiji ne postoji odgovarajuća preventiva niti postbolnička briga o osobama koje su sklone nasilju i čije psihičko oboljenje može prerasti u agresiju. U skladu s evropskim standardima, Ministarstvo zdravlja će tokom narednih godina smanjivati broj kreveta za po 10 posto u psihijatrijskim ustanovama i odeljenjima opštih bolnica.

U planu je otvaranje psihijatrijskih ambulanti i savetovališta, koji će pacijentima biti potrebni po izlasku iz bolnice.

Klinika "Dr Laza Lazarević" i Palilulski Dom zdravlja potpisali su protokol o praćenju mentalnih bolesnika, kada napuste bolnicu. Svetski trend je da pacijenti kad napuste psihijatrijsku bolnicu ne budu prepušteni sami sebi.

Direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević" Slavica Đukić-Dejanović rekla je da pacijent uvek bude otpušten u solidnom stanju, ali da ako ne uzima lekove, ako ne dolazi na kontrole, a ako bude potpuno sam on to neće činiti, on će u svojoj samoći iznedriti one razloge koji su ga prvi put doveli u "Lazu" i ponovo će biti pacijent.

Problem je u tome što porodica i okolina misle da je nakon hospitalizacije problem rešen. Mentalno zdravlje se mora tretirati postepeno i strpljivo.

"Ta borba sa deinstitualizacijom se sastoji da se povežemo sa ljudima koji su zaduženi za bezbednost tog kraja, jer neki naši pacijenti mogu biti i agresivni. Cilj je da pacijent što kraće bude u bolnici, a da što kvalitetnije živi u zajednici", kaže Đukić Dejanović.

Načelnik Odeljenja za mentalno zdravlje Doma zdravlja Palilula Ljiljana Avramović rekla da je projekat došao u pravom trenutku s obzirom na događaje u široj društvenoj zajednici. "Naša služba svakog meseca dobija podatke iz bolnice Dr Laza Lazarević tako da mi te informacije dalje prosleđujemo našim punktovima", naveo je Avramović.

U razvijenim zemljama postoji tzv. komunalna psihijatrija - sistem u kome nema velikih bolnica, već su to male ustanove u koje pacijenti mogu da dođu po izlasku iz bolnice.

Poremećaji o kojima govorimo nekad eskaliraju u agresiju i nasilje. Nekoliko slučajeva koji su se u Srbiji dogodili poslednjih meseci - upozoravaju da se na institucijama koje zbrinjavaju takve bolesnike i osnivanju kuća za postbolničko lečenje ne može štedeti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво