Maketa aviona “mig21” u Kruševcu

Maketa aviona “mig21” koja je postavljena kao muzejski eksponat u Kruševcu jedan je od 50 vazduhoplova koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dodelili lokalnim samoupravama, školama, aero- klubovima i drugim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Reč je o vazduhoplovima kojima je istekao vek upotrebe i koji se nalaze u statusu "suvišan za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane povodom napisa u pojedinim medijima, prenosi Tanjug.

"Ukazujemo i na činjenicu da su sve odluke nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se jedan od suvišnih aviona prevede u muzejski eksponat i dodeli gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje, na zahtev lokalne samouprave, dostupne u Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Javnosti se predočavaju tek posle smene prethodnog rukovodstva i to na način koji navodnom ekskluzivnošću skreće pažnju sa činjenica i prave istine o postavljanju makete aviona u Kruševcu", navodi se u saopštenju.

Lokalna samouprava grada Kruševca se još 2012. godine, kada je gradonačelnik bio Bratislav Gašić, obratila Ministarstvu odbrane zahtevom za dodelu rashodovanog aviona u cilju negovanja tradicija Vojske Srbije i poštovanja žrtava palih za slobodu.

Razmatrajući zahtev lokalne samouprave grada Kruševca i imajući u vidu da postoji određen broj suvišnih aviona "mig21" koji su duže vremena u statusu prodaje, nadležne organizacione jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije donele su odluku da se jedan od suvišnih aviona dodeli gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje.

Rešenjem nadležnog organa Ministarstva odbrane definisano je da se avion "mig21" prevede u muzejski eksponat, što podrazumeva demontiranje motora, unutrašnjih agregata i opreme, farbanje, označavanje i dodeli Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u skladu sa propisanom procedurom.

Ovako pripremljeni eksponat ugovorom je privremeno dodeljen gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje, ali ostaje u vlasništvu Muzeja JRV.

Troškove prevođenja rashodovanog aviona u muzejski eksponat, transporta eksponata do Kruševca i postavljanja aviona na postament, u iznosu od oko 1.200.000 dinara, snosila je lokalna samouprava grada Kruševca, bez angažovanja finansijskih sredstava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane napominje da Muzej JRV ima ugovornu obavezu da periodično kontroliše stanje eksponata, a u slučaju da se ustanovi da čuvalac ne poštuje odredbe ugovora o održavanju i zaštiti, eksponat će biti vraćen u muzej o trošku grada Kruševca.

Ove odredbe su važne zbog toga što su pojedine lokalne samouprave, škole i druge organizacije dobijale rashodovane aviona na čuvanje, ali nisu se adekvatno odnosile prema dodeljenim sredstvima i ona su postala zapuštena i neprimerenog izgleda.

"Zbog toga je odlučeno da se avion ne dodeljuje gradu Kruševcu na čuvanje trajno, već privremeno. Vreme trajanja čuvanja biće sve dok korisnik pravilno održava i obezbeđuje dodeljeno sredstvo", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 31. maj 2015, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Rusi

vec imaju Mig 50 a mi demonstriramo Mig 21, bolje je da cutimo, bez razmetanja!

(subota, 30. maj 2015, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Maketa ili?

Mislim da je maketa nešto što predstavlja kopiju ili je pandam nekog originala koja može biti u raznim razmerama i od različitih materijala.
Koliko vidim, ovde se radi o pravom avionu, neupotrebljivom, tj. muzejskom eksponatu.
Znači, u ovom slučaju, nije reč o "maketi"!

(subota, 30. maj 2015, 13:57) - Световид [neregistrovani]

Лепо

Србија је земља са еликом традицијом и великим туристичкиом потенцијалом.
Зато је лепо од Српске Војске штополаља део наоружања музејског карактера.
Ваљало би да поред Београда и у унутршњости Србије има Војних Музеја, Музеја технике, индустрије, етно, уметничких, народних и дтугих поставки.
Музејски Паркови( вишемузејаједан поред другог) привлаче туристе, градови постају атрактивнији, боља је понуда и корисно је јер је образовног карактера!