Читај ми!

Smrtni ishod češći u porodičnom nasilju, nego u kriminalnim obračunima

Po broju smrtnih ishoda, porodično nasilje u Srbiji prednjači u odnosu na kriminalne obračune. Među počiniocima dominiraju muškarci, a među žrtvama žene. Pri nasilju se najčešće koristi nelegalno oružje, pokazuje analiza o zloupotrebi vatrenog oružja čiji je cilj da se pronađe način za bolju kontrolu naoružanja.

Prema analizi publikacije o zloupotrebi vatrenog oružja pod nazivom "Oružje na meti", smrtni ishod je dominantan u porodičnom nasilju, prenosi Tanjug.

U incidentima u kojima su počinioci najčešće muškarci, a žrtve žene, često se koristi nelegalno oružje, poput pištolja i lovačkih pušaka koji mogu biti legalizovani.

Veliki broj incidenata s oružjem događa se među prijateljima i krvnim srodnicima, navodi se u publikaciji koju je sačinio Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC)

U publikaciji, sačinjenoj na osnovu medijskih napisa i stavova građana, istaknutno je i da "gotovo polovinu žrtava, odnosno meta u incidentima sa vatrenim oružjem čine mladi, koji najčešće prolaze sa ranjavanjem, dok je smrtni ishod češći kod starijih".

Autorka analize Svetlana Lukić iz Centra za istraživanje javnih politika kaže da su muškarci gotovo 32 puta češće počinioci nego žene, a da su žene pet puta češće žrtve nego muškarci.

Istakla je da je smrtni ishod prisutan u oko 52 odsto incidenata sa oružjem prilikom nasilja u porodici. Lukić je navela i da je svaki četvrti slučaj upotrebe vatrenog oružja završen smrtnim ishodom, dok je u više od trećine incidenata ranjavanje bila posledica upotrebe vatrenog oružja.

Prema njenim rečima, oko 80 odsto oružja koje je upotrebeljeno u incidentima se može legalizovati, što bi bilo veoma značajno sa aspekta bezbednosti.

Savetnica na projektu Iva Savić kaže da je cilj projekta da se pronađe način za bolju kontrolu naoružanja i time pomogne državnim organima. Zato je, dodaje, analizirano i ko su žrtve, gde se događaju incidenti, kakvi su stavovi građana, ko su žrtve a ko počinici.

Predstavnik MUP-a Miljko Simović je pozitivno ocenio objavljene podatke u publikaciji, podsetivši da je trenutno u toku nova legalizacija oružja.

Naveo je da je u prethodnom periodu organizovano pet akcija legalizacije oružja tokom kojih je prikupljeno više od 100.000 komada raznog oružja.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa SEESAC i drugim međunarodnim organizacijama, ranije je uništeno više od 110.000 komada oružja, s čime će se nastaviti.

Prema podacima objavljenim u publikaciji, najviše zloupotreba vatrenog oružja povezano je sa kriminalom (38 odsto), svađama u vezi s novcem, imovinom ili ljubomorom (9,75 odsto) i porodičnim nasiljem (6,25 odsto).

Smrtni ishod u incidentima povezanim sa kriminalom relativno je redak, dok u porodičnom nasilju predstavlja oko polovinu slučajeva, navodi se u publikaciji.

Po broju zabeleženih incidenata, sa 78 odsto dominiraju urbane sredine u kojima su mesto okršaja najčešće ulice (25 odsto), a mnogo ređe privatni prostor (15 odsto)

U ruralnim sredinama u polovini slučajeva kuća ili dvorište predstavljaju mesto oružanog incidenta.

Skoro petina slučajeva zloupotrebe vatrenog oružja dogodila se u javnim ili službenim prostorijama - kancelarijama, prodavnicama i na graničnim prelazima, a blizu 10 odsto ih je bilo u ugostiteljskim objektima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво