Srbi u NASA programu

Srpski naučnici Milojko Vucelić i Slavoljub Vujić, dugogodišnji saradnici na projektima Apolo svemirskih letova u centru NASA, predstavili svoja saznanja sa ciljem da mlade ljude podstaknu da svoj talenat primene u Srbiji.

Prvi put posle 30 godina, na poziv Ministarstva dijaspore, srpski naučnici dr Slavoljub Vujić i inženjer Milojko Vucelić koji su učestovali u svemirskoj misiji Apolo posetili su Srbiju.

Dr Slavoljub Vujić kaže da je imao sreće što je bio u prilici da se školuje u Americi.

"Još dok sam bio dete, sanjao sam kako čovek leti na mesecu, a bog je tako hteo da odem u Ameriku i tamo nastavim školovanje" rekao je Vujić.

Milojko Vucelić je naglasio značaj predavanja o budućnosti svemira, koji će koristiti mladim generacijama.

Dr Slavoljub Vujić i inženjer Milojko Vucelić bili su tim koji je učestvovao u izradi broda za astronaute koji su zakoračili na Mesec. O svom iskustvu već su razgovarali sa studentima Mašinskog fakulteta u Beogradu, a u petak će održati još jedno predavanje u Vazduhoplovnom savezu u Beogradu.

Prve korake Nila Armstronga na Mesecu pratio je tim od oko 400 hiljada ljudi.Važan deo tog tima bio je i Dr Slavoljub Vujić, kasnije i koordinator projekta Apolo 11. Sa još šestoro Srba, učestvovao je u izradi matičnog broda koji je za tri dana trebalo da preveze američke astronaute do Meseca.

Posle učešća u akciji spasavanja američkih astronauta u Apolu 13, Milojko Vucelić dobio je i najveće američko civilno priznanje.

Za njega je najveći izazov bila misija Apolo 8, prvi let sa posadom oko Meseca.

O tome, ali i o onom što će se u Hjustonu dešavati do 2020. srpski naučnici razgovarali su sa studentima Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U Ministarstvu dijaspore kažu da planiraju organizovanje sličnih susreta i u narednom periodu, kako bi povezali uspešne naučnike i umetnike u dijaspori s mladim ljudim u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво