Joksimovićeva dobitnica nagrade "Duga" Gej strejt alijanse

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović dobitnica je nagrade "Duga" koju za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije dodeljuje Gej strejt alijansa.

Nagradu ministarki Jadranki Joksimović uručila je u Skupštini grada Beograda šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, koja je prošlogodišnji dobitnik priznanja "Duga", uz obrazloženje da je ministarka u proteklih godinu dana bila jedna od ličnosti koja se nedvosmisleno angažovala za promociju LGBT prava i njihovo unapređenje.

Ministarku su nominovale organizacije Gej strejt alijansa, Labris i Parada ponosa, koje su, između ostalog, navele i da je Joksimovićeva afirmisala kulturu ljudskih prava što je doprinelo smanjenju tenzija prema LGBT zajednici i dala orgoman doprinos u organizaciji prošlogodišnje Parade ponosa, čime je poslala jasnu političku poruku da svi građani moraju imati jednaka prava.

Joksimovićeva je nakon što je primila nagradu rekla da LGBT populacija u njoj ima partnera i podršku i da je različitost nešto što se uvek mora poštovati, prenosi Tanjug.

Ljudska prava su deo evropskog zakonodavstva, rekla je Joksimovićeva, ali je napomenula da Srbija ne radi na njihovom unapređenju zbog Evrope već zbog sebe i onoga što kao društvo treba da podržava, a to su tolerancija i poštovanje različitosti.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je počasni član GSA, rekao je da ne treba da postoji mržnja prema drugim grupma ljudi.

Podsetio je da je prošle godine održana Parada ponosa skoro bez incidenata, da su ljudi bezbedno šetali i izrazio zadovoljstvo što je Beograd pokazao kosmopolitski duh.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da sama činjenica da se ovakav događaj održava u Skupštini grada šalje snažnu poruku tolerancije i različitosti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je obaveza nadležnih da svima obezbedi ista prava i jednake šanse i da niko ne bude deo nevidljive manjine.

"ZZelim da Beograd bude kosmopolitski grad u kojem niko neće trpeti zato što je različit", rekao je Mali.

Lazar Pavlović iz GSA rekao je da nagrada, koja se dodeljuje treći put, već postaje kredibilna, i da u GSA žele da pohvale uspehe i pomake koji se postižu u godini za koju se nagrada oddeljuje.

On je naveo da je je ove godine bilo 33 nominacije, što je duplo više u odnosu na prošlu godine.

Dodeli nagrada prisustvovali su ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska oprava Meho Omerović, kao i članovi nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Nagradu "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansas i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu bili su Asocijacija "Duga" iz Šapca, Skupština Srbije, trans osoba i major u penziji Helena (M. V.) i novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skroža.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво