Preminuo Bris Taton

Francuski državljanin Bris Taton, koga je 17. septembra prebila grupa huligana u Beogradu, preminuo je danas. Tadić: Država će najžešće reagovati. Dačić: Počinioci moraju biti najstrože kažnjeni. Jeremić: Smrt Tatona potresla Srbiju i njene građane. Republički javni tužilac Radovanović: Napadači će odgovarati za krivično delo teškog ubistva. U sredu Dan žalosti u Beogradu.

Francuski državljanin Bris Taton (28), koji je nedavno teško povređen na Obilićevom vencu u centru Beograda, umro je jutros u 10 časova na Klinici za kardiovaskularne bolesti beogradskog Kliničkog centra, potvrdio je za RTS portparol te ustanove Drago Jovanović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, povodom smrti državljanina Francuske Brisa Tatona, proglasio je sredu, 30. septembar, za Dan žalosti u Beogradu.

Taton je u preminuo kada je, zbog teškog moždanog oštećenja nastupilo popuštanje vitalnih funkcija, saopšteno je jutros iz Kliničkog centra.

Francuska ministarka sporta Rama Jad izjavila je da je "Taton umro u Beogradu kao žrtva brutalne agresije od posledica divljačkih udaraca koji su mu naneti", javlja dopisnik RTS-a iz Pariza Ana Otašević.

Ministarka je izjavila saučešće porodici i rekla "da ovaj tragičan događaj, zbog kojeg je u žalosti čitava fudbalska Evropa, neće ostati nekažnjen".

Rama Jad pozvala je da se "počinioci ubistva najstrože kazne i podržala napore srpskih vlasti, kako ovaj zločin ne bi ostao nekažnjen".

Jad je najavila i da će sa čelnicima UEFA razgovarati o načinima efikasnije "zaštite fudbala od zla koje ga izjeda", aludirajući na nasilje navijača, preneli su francuski mediji.

"Ništa, međutim, neće popraviti ono što je učinjeno", rekla je Rama Jad i odala poštu Brisu Tatonu, "mladom strastvenom navijaču čiji je život divljački i nepravedno" prekinut.

Jad je dodala da je "sada trenutak da se bude sabran, a da će već sutra biti trenutak za borbu protiv sportskih zločinaca".

Francuska ministarka je najavila da će obići porodicu ubijenog mladića, a da će 4. oktobra biti sa "sportskom porodicom" Tuluza čiji je navijač bio Taton, kada taj fudbalski klub igra sa Lorijenom.

Dačić: Najstrože kazne

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je osudio ubistvo Brisa Tatona i rekao da je reč o tragičanom događaju, koji mora da ujedini u osudi čitavu državu i narod.

"Ovo je ne samo ubistvo već i narušavanje ugleda našeg naroda i države, i baš zbog toga počinioci ovog zločina moraju biti najstrože kažnjeni", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Dačić je rekao da je država Srbija učinila sve što je mogla kada je u pitanju francuski državljanin, i da je bio formiran poseban konzilijum lekara kako bi se sanirale posledice napada.

Ministar policije je dodao da se telefonom juče čuo sa francuskom ministarkom sporta Ramom Jad.

Dačić je takođe rekao da je ubistvo francuskog državljanina apsolutno suprotno srpskoj tradiciji.

Radovanović: Zaprećena kazna do 40 godina zatvora 

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izjavio je da će napadači na francuskog državljanina Brisa Tatona odgovarati za krivično delo teškog ubistva.

"Ovo krivično delo sada dobija svoj teži oblik jer je to sada već izvršeno krivično delo teškog ubistva, a ne ubistvo u pokušaju", rekao je Radovanović agenciji Beta i dodao da je za teško ubistvo predviđena kazna do 40 godina zatvora.

Radovanović je rekao da "nije reč samo o navijačkim grupama koje prave povremene izgrede, već da su u pitanju pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, i to moram otvoreno da kažem".

"Mi moramo zajedno sa ostalim državnim organima da prikupimo dokaze kako bi sprečili i zabranili njihovo delovanje, a onaj represivni deo vezan za počinjeno krivično delo, to će naravno biti onaj klasični put procesuiranja", dodao je Radovanović.

Slobodan Radovanović je podsetio da je država već preduzela mere protiv počinilaca tog krivičnog dela i da se vodi krivični postupak protiv njih.

Upitan na osnovu čega će se utvrditi mogućnost za zabranu navijačkih grupa i ko radi na tome, Radovanović je rekao da to radi Tužilaštvo.

"Lično sam zatražio od predstavnika MUP-a da mi dostave sve podatke iz kojih proističe njihova nasilnička orijentacija i na kraju da se vidi da to nema nikakve veze sa sportom, da oni koriste prefiks navijača ali da to nikako ne treba dovoditi u vezu sa sportskim navijanjem, treba dovesti u vezu sa pripadnošću organizovanim kriminalnim grupama", rekao je Radovanović.

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je Tanjugu da je Sud naložio da se izvrši obdukcija tela francuskog državljanina Brisa Tatona.

Marković: Policija će zaštiti sve građane

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Marković izrazio je duboko žaljenje zbog smrti francuskog državljanina, koga su u centru Beograda nedavno pretukli huligani, navodeći da će policija učiniti sve da zaštiti naše i strane građane.

Marković je rekao novinarima da je Beograd bezbedan grad, a da su senku na rad policije ostavila tri nedavna napada na strane državljane.

"Svi mogu da dođu u Srbiju koja je bezbedna. Radićemo da se ovakve stvari više ne događaju", rekao je Marković.

Francuza Tatona je teško pretukla grupa huligana 17. septembra, neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan -Tuluz u bašti kafića "Ajriš pab" na Obilićevom vencu.

Tatonu je 18. septembra operisana grudna aorta, a sutradan je ponovo intervenisano zbog krvarenja i intervencija na mozgu.

Policija je dva dana posle napada uhapsila 10 osoba osumnjičenih za napad, od kojih jedan ima 27, a ostali između 18 i 22 godine.

Uhapšeni su Stefan V. (1988) iz Beograda, Milan T. (1991) iz Beograda, Dragan T. (1989) iz Beograda, Bojan M. (1990) iz Batajnice, Jovan K. (1991) iz Beograda.

Uhapšeni su i: Branimir Č. (1987) iz Nove Pazove, Vladan S. (1988) iz Nove Pazove, Milan V. (1990) iz Pančeva, Vladimir B. (1991) iz Sremčice i Ivan G. (1982) iz Sremčice.

Desetorici osumnjičenih za brutalan i svirep napad na francuske turiste određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u pokušaju, dok je jedan osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je ranije od vlasti u Srbiji da brzo rasvetle napad na francuskog državljanina, kao i da odgovorni za to nasilje budu što pre izvedeni pred lice pravde.

Број коментара 507

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво