Reagovanja na rehabilitaciju Draže Mihailovića

Odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića podržali su Vuk Drašković, kao i Oliver Antić. SUBNOR, Ivica Dačić, Nebojša Stefanović i Meho Omerović kritikuju odluku Suda o rehabilitaciji.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću od 15. jula 1946. godine nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije.

Izražavajući poštovanje sudijama koje su, posle sedam decenija, stavile pečat pravde na istorijsku istinu o Mihailoviću, SPO odaje priznanje i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koji su pune dve i po decenije podržavali našu političku borbu za rehabilitaciju Ravne gore i njenog komandanta, navodi se u Draškovićevoj pisanoj izjavi, prenosi Fonet.

Istok i Zapad, boljševička diktatura i zapadna demokratija, sudarili su se na montiranom komunističkom suđenju srpskom i jugoslovenskom generalu. Zbog toga je Mihailović ubijen i zbog toga ubice i danas kriju njegov grob, ukazao je Drašković.

Jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić rekao je da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Antić je novinarima posle odluke Suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom, i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

"Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj", rekao je Antić, inače savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je presuda Višeg suda od "ključnog značaja" za nacionalno pomirenje, koje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju. 

"Konačno je ispravljena jedna od najvećih nepravdi u novijoj srpskoj istoriji. To nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, to je bila nepravda prema našoj zemlji i našem narodu", navodi se u saopštenju princa Aleksandra.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj, kojem se pred Haškim sudom sudi za ratne zločine, kaže da je današnja odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića odluka o srpskom pomirenju.

Nova Srbija pozdravila je, takođe, odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji, ocenivši da su tako postavljeni snažni temelji nacionalnom pomirenju. 

Demohrišćanska stranka Srbije (DHSS) izrazila je zadovoljstvo, uz punu podršku pozitivnom okončanju postupka rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića i ocenila da je rehabilitacija Mihailovića veliki korak vraćanju nacionalnog duha Srbije i pomirenju svih aktera borbe za nezavisnost Srbije. 

Osude rehabilitacije

S druge strane, SUBNOR Srbije je oštro kritikovao sudsku rehabilitaciju četnikog komandanta istakavši da to predstavlja prekrajanje istine i "sipanje soli na svežu ranu".

Socijaldemokratska unija je saopštila da je s nevericom i dubokim žaljenjem primila vest o rehabilitaciji vođe "takozvane Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića".

Potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić saopštio je da odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji, koja je objavljena upravo u danima kada čitav svet slavi 70 godina veličanstvene pobede nad fašizmom, ne predstavlja korak ka pomirenju niti ka istini, već, naprotiv, samo produbljuje podele.

Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti da su, pre 70 godina, 14. maja 1945, na isti dan kada je on doneo sramnu odluku o rehabilitaciji, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslovenskim partizanima. Samo taj podatak jasno govori o tome ko su bili saveznici, a ko neprijatelji, maja 1945, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti i na govor kralja Petra Drugog Karađorđevića preko Radio Londona od 12. septembra 1944, u kojem je pozvao "sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupe velikoj Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom" istakavši da "svi oni koji se oslanjaju na neprijatelje protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom, ni pred istorijom", dodaje se u saopštenju.

Odlukom nije zadovoljan ni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Stefanović je podvukao da je to njegov lični stav i naglasio da je kao potomak partizanskog borca koji je učestvovao u oslobađanju Beograda i Srbije tokom Drugog svetskog rata nezadovoljan rehabilitacijom Mihailovića.

"Naravno, ne mešam se u odluke nezavisnih pravosudnih organa, oni su verovatno imali više pravnih argumenata i dokaza nego što ja imam", rekao je Stefanović i ponovio da je lično nezadovoljan tom odlukom.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra da je odluka Suda o rehabilitaciji skandalozna i sramotna odluka koja Srbiju stavlja na poraženu stranu u Drugom svetskom ratu i koja će zategnuti odnose sa državama regiona.

Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da ta odluka "vređa istinske borce protiv fašizma i ogromne žrtve" i da predstavlja reviziju istorije.

Socijaldemokratska partija Srbije ocenila je da je odluka Višeg suda klasični pokušaj revizije istorije narodnooslobodilačke borbe u Srbiji, koji bi umnogome mogao da baci senku na doprinos naše zemlje u slamanju fašizma u Evropi.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je odluka o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića "restauracija zločinačkog sistema vrednosti".

Dve političke partije sandžačkih Bošnjaka oštro su osudile rehabilitaciju četničkog komandanta.

Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) navodi da sudska odluka o rehabilitaciji Mihailovića "predstavlja legalizaciju svih zločina počinjenih nad Bošnjacima", dok Sandžačka demokratska partija (SDP) "osuđuje kao sramnu odluku Višeg suda u Beogradu".

Reagovanja stižu i iz Zagreba. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je neprijatno iznenađena odlukom suda u Beogradu o rehabilitaciji, kako je rekla, ratnog zločinca Draže Mihailovića i da kao predsednica Hrvatske najodlučnije osuđuje svaki pokušaj istorijskog revizionizma.

"Ta presuda ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta, počinjena u saradnji s nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživeo svoj potpuni poraz u Drugom svetskom ratu, ali i pre 20 godina u agresiji na Hrvatsku", navela je Grabar Kitarović u pisanoj izjavi medijima.

Dodala je da smatra da se gledajući u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, konačno treba odmaći od politizovanja prošlosti i istoriju prepustiti istoričarima.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво