Читај ми!

VBA upozoravala na moguće napade u Makedoniji

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković kaže da su srpske službe bezbednosti još u aprilu upozorile makedonske kolege na moguće napade, ali da su oni verovali da su te priče preuveličane.

Cvetković napominje da su albanski teroristi koji su izveli napad u Kumanovu duže vreme boravili u tom delu Makedonije, prenosi Beta.

Gostujući na Televiziji Pink, Cvetković je rekao da su pripadnici te terorističke grupe bili uglavnom sa Kosova, ali da su pojedini njihovi članovi i iz Makedonije, pa čak i sa juga centralne Srbije, a da im je zajednički cilj bio stvaranje "velike Albanije".

Prvi čovek VBA rekao je da ideje stvaranja "velike Albanije" imaju određenu podršku sa Zapada i da se to vidi i po tome kako neke političke izjave u tom smislu nisu bile osuđene, ali i po tome kako su zapadni mediji izveštavali o terorističkom napadu u Kumanovu.

Prema njegovim rečima, cilj terorista je bio da takvom akcijom obeleže i 12. maj kada je 2010. godine ubijen jedan od njihovih vođa.

Govoreći o odluci da se podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije, Cvetković je rekao da se to, pre svega, odnosi na onaj deo vojske koji se nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti.

To je, kaže, potrebno kako bi se povećala budnost, jer postoji opasnost da se jedan deo terorista izvukao iz Kumanova, s obzirom na to da se procenjena jačina te grupe ne slaže s brojem ubijenih i zarobljenih terorista.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da nema opasnosti po građane Srbije, da je granica prema Makedoniji bezbedna, ali da se snage bezbednosti neće opuštati i da će podići nivo gotovosti i koordinacije između policije i vojske i bezbednosnih službi.

Iz Makedonije u Srbiju je, bežeći od sukoba, do sada prešlo oko 450 ljudi, uglavnom onih koji imaju rođake u Preševu, a država je spremna da im pomogne na svaki način, istakao je Veljović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво