Читај ми!

Srpski neurohirurzi zaustavili curenje moždane tečnosti

Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, po opremljenosti i onome što rade njeni stručnjaci, može da stane rame uz rame sa mnogim evropskim i svetskim institucijama. Neretko, lekari te klinike rade i intervencije kojih ne žele da se prihvate u mnogim neurohirurškim centrima. Nedavno su napravili još jedan veliki poduhvat.

Milici Jovičić iz Beograda godinama je kroz nos curila moždana tečnost. U početku je mislila da je obična prehlada, pa alergija. Onda je počela besomučno da koristi papirne maramice, a budila se i na potpuno mokrom jastuku.

"Kada sam se vratila sa mora 2011. godine krenuo je nos da curi, nisam obraćala pažnju, a povremeno sam odlazila kod lekara. Meningitis sam dobila 2013. godine, a lečila sam se dva meseca", kaže Milica.

Tridesetsedmogodišnja Milica je četiri godine lutala pokušavajući da otkrije šta joj se dešava.

Pre mesec dana došla je do onih koji su mogli da joj pomognu.

"Doktor Bojan Pavlović je ustanovio da je reč o curenju moždane tečnosti kroz nos, a moj zadatak je bio da pronađem mesto curenja i da ga zatvorim. To se nekada radilo operacijom kroz glavu, a sada kroz nos, što je mnogo bolje", kaže doktor Dragan Savić sa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Objašnjava da je endoskopskom kamerom ušao do baze lobanje, pronašao defekt, video kako voda curi, a zatim zapušio pomoću Miličinog masnog tkiva i biološkog lepka.

Moždana tečnost curi jednoj od sto hiljada osoba. Do toga može da dođe spontano, ili posle neke traume, a zbog toga što ovakva intervencija nije mnogo česta, operaciju su posmatrali i neurohirurzi iz Italije, koji su ovde na usavršavanju.

"Došla sam početkom marta, a ostaću još tri meseca. Imate odlične neurohirurge, sale su dobro opremljene. Ovo je veoma interesantan slučaj, a ranije nisam učestvovala u ovakvim operacijama", navodi Tereza Soma iz Italije i dodaje da je interesantno što se ništa nije videlo na snimku magnetnom rezonancom.

"Tek kada smo kamerom ušli u njenu glavu kroz nos, videli smo problem", kaže Soma.

Uslovi u kojima rade srpski neurohiruzi iz godine u godinu su sve bolji, ali je i interesovanje stranih klinika za naše lekare iz godine u godinu sve veće.

Doktor Savić je odlučio da ostane u Srbiji i da se često uhvati ukoštac i pomogne pacijentima, čak i kada to odbiju njegove kolege u mnogo razvijenijim klinikama.

"Taj osećaj poštovanja koji vam pacijent pruža nemate u inostranstvu. Tamo dobijete ček i doviđenja", kaže Savić i naglašava da je lekarima emotivni deo najvažniji.

Savić ističe da je velika šteta što iz Srbije odlaze dobri doktori.

A Milica se početkom juna vraća na posao, u Dom zdravlja "Palilula". Tamo kao psiholog pomaže deci i adolescentima u rešavanju mnogobrojnih problema.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи