Читај ми!

Povratak doživotne robije, preventivno ili pravičnije

Optuženima za najteža krivična dela pred srpskim sudovima uskoro bi mogla da se izriče doživotna kazna zatvora. Između ostalog, Nacrtom izmena i dopuna Krivičnog zakonika predviđeno je da bi se ta kazna mogla izricati samo starijima od 21 godine, a da se posle 25 godina može tražiti promena u vremenski određenu kaznu, uslovni otpust, pomilovanje ili amnestiju.

U toku je javna rasprava o nacrtu zakona, a prve reakcije pokazuju da je stručna javnost podeljena.

Prošlogodišnje ubistvo Tijane Jurić u Bajmoku pokrenulo je lavinu negodovanja – traženo je čak i vraćanje smrtne kazne. Takvi slučajevi uvek otvore pitanje – da li zakon predviđa dovoljno velike kazne.

"Neretke su situacije u našem društvu kada se dešavaju gnusni zločini – dela nad kojima se čitava javnost u Srbiji zgražava i kad se preispituje da li je naša kaznena politika predviđena Krivičnim zakonom ispravna", kaže ministar pravde Nikola Selaković.

"U Ministarstvu pravde smo razmišljali da pri jednoj ozbiljnoj intervenciji u Krivičnom zakonu pokrenemo javnu raspravu na temu neke eventualno oštrije kaznene politike za takva krivična dela", napominje Selaković.

Ukoliko bude uvedena, kazna doživotnog zatvora moći će da se izrekne za teško ubistvo, terorizam, ratne zločine.

Advokat Vladimir Beljanski smatra da pooštravanje kazni neće smanjiti stopu kriminaliteta u društvu, kao što ni svojevremeno smrtna kazna nije postigla taj efekat.

"Psihologija počinilaca najtežih krivičnih dela je takva da se u trenutku izvršenja ne razmišlja kakva je zaprećena kazna, nego postupa na takav način da neće biti uhvaćen, neće biti otkriven i da neće za to nikada odgovarati", kaže Beljanski.

Zakonodavac objašnjava da bi cilj uvođenja doživotne kazne bio da simbolično prikaže težinu krivičnog dela koje je učinjeno i stepen krivice osuđenog.

"Kazna zatvora od 40 godina je jedna izuzetno ozbiljna kazna zatvora, za mene je zaista pitanje da li mi treba da idemo još dalje u tom represivnom planu, a siguran sam da samo predviđanje kazne u tom smislu neće ništa promeniti", smatra Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu.

Prema njegovim rečima, javnost zaista voli pretnju strogim kaznama, nesvesna da kazne ne sređuju problem u društvu i da je problem kriminaliteta daleko kompleksniji.

Osim država bivše Jugoslavije, Španije, Portugalije i Norveške, ostale evropske zemlje su smrtnu kaznu zamenile doživotnom. U Srbiji je smrtna kazna ukinuta februara 2002, a za najteža krivična dela predviđeno je do 40 godina zatvora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво