Читај ми!

Uručene nagrade Vukove zadužbine za nauku i umetnost

U svečanoj sali Vukove zadužbine uručene su nagrade za 2014. godinu u oblasti nauke, koja je pripala Sonji Petrović i nagrada za umetnost koja je uručena Bojanu Otaševiću.

Nagrade je uručio Predsednik upravnog odbora zadužbine prof. dr Boško Suvajdžić, koji je pozdravljajući prisutne goste podsetio da su tokom 24 godine od kako se ova priznanja uručuju, nagrade Vukove zadužbine postale među najprestižnijim u Srbiji, prenosi Tanjug.

Nagrade su zajedno uručili prof. Suvajdžić koji je predao plaketu i medalju sa likom Vuka Karadžića, a novčani iznos je predao Ljubinko Đukić, predsednik opštine Loznica koja je preuzela donatorstvo za ovo priznanje.

Kao predsednik odbora za nagradu koja se dodeljuje za nauku, dopisni član Akademije nauka i umetnosti prof. dr Slobodan Grubačić u ime ostalih članova: akademika Dinka Davidova, akademika Nade Milošević Đorđević, akademika Predraga Pipera, dr Suvajdžića, dr Ljubinka Radenkovića, dr Marte Frajnd, i dr Miloja Vasića, dao je obrazloženje za odluku da Sonji Petrović pripadne ovo priznanje za knjigu "Siromaštvo u foklornoj tradiciji Srba od 13. do 19. veka: prilog proučavanju narodne kulture".

U obrazloženju je ocenjeno da nagrađeno delo predstavlja jedinstven naučni doprinos folkloristici iako sama knjiga izmiče jasnom određenju, jer u sebi sažima i sjedinjuje analize empiriskog materijala, istorijskih dokumenata, etnografskih spomenika i antropoloških studija.

Prema rečima Grubačića, autorka je koristila teorijske pristupe različitim disciplinama čiju tektoniku čine lucidne varijacije u vidu teza o opštoj povezanosti kulture.

"Reklo bi se da je pred nama živopisna panorama ideja iz oblasti međusobnog uticaja književnosti i sociologije, ali za razliku od uobičajenog postupka, autorka podjednako pažljivo čita i tumači onovremene pravne, teološke i filološke dokumente, proglase, testamente i književne tekstove," istakao je Grubačić.

Prema oceni profesora Grubačića, ovakvim načinom pisanja autorka "donekle razotkriva naivnost stare romantičarske teze da se nit o nepromenljivom društvenom statusu najpre kristališe oko jedne vladajuće emocionalne matrice date epohe".

"Naše je nepodeljeno mišljenje da interdisciplinarna studija Sonje Petrović najbolje odgovara duhu Vukove zadužbine", zaključio je Grubačić u ime Odbora.

Predsednik Odbora za nagradu u oblasti umetnosti dr Draško Ređep je u ime ostalih članova: Đorđa Malavrazića, Sreta Bošnjaka, Branka Zlatkovića, Saše Miletića, Đoke Stojčića i Miroljuba Todorovića, preneo obrazloženje za nagradu koja je dodeljena većinom glasova Bojanu Otaševiću za izložbu slika "Razgovori sa prijateljima" koja je održana od 6. maja do 20. juna 2014. u galeriji Narodnog muzeja Kragujevca.

Prema rečima Ređepa, "slikar i grafičar Otašević je najmlađi dosadašnji dobitnik ovog priznjanja s obzirom da je rođen 1973. On je na svojim platnima dočarao ljudska lica koja je ne samo nepresušni objekat posmatranja u poznatom andrićevskom smislu, već istovremeno u bezmernoj uzajamnosti, razgovor čula i ćutanja koja su likovno tako rečito dočarana".

"Veliki, bajkoviti ekrani Otaševićeve likovne memorije imaju sve uslove da ih uočite kao monumentalne hramove toj večitoj do kraja neistraženoj golotinji, koja ostaje posle svega", konstatovao je Ređep.

"Otašević, onaj drugi, sada je kako se odavde čini, u zenitu svoje inače izbirljive, posuvraćene logike smisla, a kada se iznenada na jednoj njegovoj slici zavijori zeleni pram, vrtoglavica i jeste jedino ostrvo neprekidne erotske vrteške novog smisla, onog koji je hrabar, aktuelan, harizmatičan", zaključio je predsednik Odbora za dodelu nagrade za umetnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво