Читај ми!

MUP objavio dokumenta u vezi sa smrću prijatelja Saše Jankovića

Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom sajtu stavilo je večeras na uvid dokumenta u vezi sa smrću prijatelja Saše Jankovića 1. 4. 1993. godine na Novom Beogradu.

Objašnjavajući da to čini "zbog velikog interesovanja javnosti", MUP je objavio i kopije oružnih listova, na, kako navodi, zahtev poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Objavljeni su i Zapisnik o uviđaju, Izveštaj inspektora koji je izvršio uviđaj, Nalaz o pištolju marke CZ, Nalaz o "parafinskim rukavicama" i Nalaz o ispravnosti pištolja.

Veštačenje "parafinske rukavice" sa ruku Saše Jankovića, posle samoubistva njegovog prijatelja u Jankovićevom stanu na Novom Beogradu 1993. godine, pokazalo je prisustvo nitrata na Jankovićevim rukama, odnosno kontaminaciju njegovih ruku barutnim česticama. To se navodi u nalazu Odeljenja kriminalističke tehnike MUP-a, koji je objavljen večeras na sajtu MUP-a, prenosi Tanjug.

U tom nalazu se takođe navodi da pištolj u trenutku ispaljenja nije bio naslonjen na gornju usnu nastradalog, te da odsustvo barutne gareži iz okoline rane ukazuje da pištolj nije mogao biti bliže od 25 do 30 centimetara.

Samoubistvo se dogodilo 1. aprila 1993. godine, a na sajtu MUP-a objavljena su dva nalaza veštaka – prvi sa datumom 5. april 1993. godine, a drugi je datiran 9. maja 1994. godine.

U oba nalaza veštaka konstatovano je prisustvo nitrata i kontaminacija ruku Saše Jankovića.

U balističkom veštačenju koje je obavljeno povodom samoubistva 1. aprila 1993. godine na Novom Beogradu, navodi se da je upoređivanjem čaura sa ispaljenom čaurom utvrđeno potpuno poklapanje.

U oružnim listovima se vidi da je Saša Janković 22. marta 1993. godine, 10 dana pre nego što se muškarac ubio tim oružjem, zvanično overenim sudskim ugovorom razmenio pištolje sa drugim licem.

Janković je, kako se vidi iz dokumenata, bio vlasnik pištolja CZ M-57 (tetejac), za koji je posedovao oružni list, i onda ga je razmenio sa osobom čije ime nije navedeno u dokumentu, a koja je posedovala dozvolu za pištolj CZ-99, kojim je 1. aprila izvršeno samoubistvo.

Policija je objavila kopije dozvola za oba pištolja – i Jankovićevog pištolja CZ M-57 i pištolja CZ-99 druge osobe.

Samoubistvo je, prema nalazima, izvršeno iz pištolja CZ-99.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво