Читај ми!

Lončar: Ponovo bih isto uradio

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, govoreći o helikopterskoj nesreći, rekao da je njegova odgovornost želja da se pomogne bebi koja je bila u životnoj opasnosti i istakao da bi ponovo isto postupio.

"Odgovoran sam zato što smo hteli da pomognemo životno ugroženoj bebi staroj pet dana. Da me danas neko zove i sutra, opet ću isto da uradim i da pokušam da pomognem", rekao je Lončar gostujući na TV Pink, prenosi Beta.

Upitan da prokomentariše kako je došlo do toga da se zbog jedne bebe čitava država "podigne", Lončar je rekao da je bilo mnogo beba kojima se pomoglo i kojima se pomaže, a da javnost to ne zna.

Ministar zdravlja je rekao da se tokom večeri kada se tragedija dogodila, čuo "par puta" sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i ponovio da su lekarske ekipe prvo bile na VMA gde je bio prvobitni plan da se sleti, ali je zbog loših vremenskih uslova odlučeno da se sleti na Surčin.

"Najbitnije je da istražni organi rade svoj posao", naveo je Lončar. U helikopterskoj nesreći koja se dogodila 13. marta, poginula su četiri člana posade, dva medicinska radnika i beba koja je letelicom transportovana iz Novog Pazara za Beograd.

Izveštaji su pokazali da je primarna odgovornost za tragediju ljudski faktor.

Govoreći o odluci o obaveznoj vakcinaciji dece, Lončar je rekao da iza toga stoji struka i da je njen cilj da se podigne svest građana i da u 21. veku ne bude oboljenja za koje nema razloga da ih bude, prenosi Tanjug.

Lončar je rekao da takva odluka koja nije doneta samo u Srbiji, nego i u civilizovanom svetu i EU, da je procenat vakcinacije u razvijenim zemljama preko 96 odsto, dok je u Srbiji ispod 90 procenata.

Odluku o vakcinaciji donosi pedijatar 

Ministar zdravlja je naglasio da se nije došlo ni do jednog podatka da vakcina stvara neke probleme i da odluku o tome da će dete biti vakcinisano donosi pedijatar.

Lončar je istakao da u slučaju da se dete ne vakciniše, postoji odgovarajuća procedura i da se sprovodi postupak po zakonu i da roditelji koji ne vakcinišu dete, u slučaju da ono oboli, sami snose troškove.

Ministar zdravlja je, takođe, najavio da sva deca koja žele da se vakcinišu mogu to da učine petovalentnom vakcinom.

Govoreći o uticaju mera štednje na rad njegovog ministarstva u proteklih godinu dana, Lončar je istakao da se pokušalo da se na svemu ostvare uštede, da se u tome uspelo počev od smanjenja broja automobila i putnih troškova do toga da se za mnogo manje novca kupe iste količine lekova.

"Na jednoj partiji imamo za šest meseci uštedu preko dve milijarde i šest miliona dinara", precizirao je Lončar.

Ušteđene su, kaže, desetine miliona evra racionalnom nabavkom i preraspodelom sredstava, a pri tom je ostalo novca za uvođenje novih lekova.

Lončar je dodao da je od maja, od kada je preuzeo dužnost, do danas odobreno više od 1.540 zapošljavanja u zdravstvu, od čega preko 500 lekara, a ostalo su medicinske sestre.

U septembru je odobreno 1.207 specijalizacija, a u martu 433 specijalizacije, precizirao je Lončar.

Lončar je najavio da bi Klinički centar Niš trebalo da bude završen do kraja 2016. godine i dodao da bi sledećeg meseca trebalo da bude gotova projektna dokumentacija za Novi Sad i u julu projektna dokumentacija za Klinički centar Beograd.

Govoreći o radu vlade u proteklih godinu dana, Lončar je ocenio da je uvek moguće bolje, ali da je ono što je urađeno u tom periodu izuzetno i da je u Srbiju stigao "gama nož", koji do druge polovine avgusta treba da proradi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво