Читај ми!

Polemika između Stefanovića i Jankovića

Neće biti ponovne istrage o tragediji koja se desila u stanu Saše Jankovića 1993. godine, jer je slučaj apsolutno zastareo, saopštava ministar unutrašnjih poslova. Ipak, Nebojša Stefanović navodi da će se u interesu javnosti objaviti oružni list i vlasničko kretanje oružja nakon što MUP prikupi te podatke. Oni već postoje, odgovara Saša Janković. Zaštitnik građana smatra da je reč o napadu na instituciju od poverenja građana.

Otkuda dokumenta o 22 godine starom samoubistvu sada u medijima – ministar policije Nebojša Stefanović ne zna. Iako ne isključuje curenje informacija, objašnjava da su za sve to vreme razni imali uvid u dokumenta. On je imao u zapisnik policije od 1. aprila.

Stefanović navodi da u izveštaju piše da je u stanu Jankovića pronađena mrtva osoba, da je smrt konstatovao lekar i da je o tome obavešten istražni sudija.

Takođe, u izveštaju piše da Janković za pištolj CZ nije posedovao oružni list i da mu je taj sa okvirom i da mu je pištolj privremeno oduzet, o čemu je izdata odgovarajuća potvrda.

Put pištolja će, kaže Stefanović, biti utvrđen u evidencijama MUP-a, zbog javnosti. Od koga je i kada kupljen i kome prodat. Potom će biti saopšteno, a nove istrage neće biti.

Stefanović je rekao i da je u konsultacijama sa Tužilaštvom u vezi sa tim slučajem utvrđeno da je nastupila apsolutna zastarelost i da se istraga neće voditi.

"Ponavljam, ne radi se o slučaju da li je bilo oružja ili ne, već o tome da je jedan čovek izgubio život. Da li se sam ubio ili se dogodilo nešto drugo – ja to ne mogu da tvrdim", navodi Stefanović.

Janković može. I tvrdi: u trenutku samoubistva nije bio u stanu, kada je došao tačno je da u prvom trenutku nije imao dozvolu za pištolj kod sebe jer mu ju je iz Loznice donosio otac. Ali podvlači – pištolj ima elektronsku dokumentaciju u MUP-u.

"Ja sam jasno rekao da je pištolj legalan, da je prvi vlasnik moj otac, da je pištolj nakon istrage vraćen i da sam ga posle 15 godina otuđio trećoj osobi takođe uredno u MUP-u", kaže Saša Janković.

Zaštitnik poručuje da neće podleći različitim pritiscima i da će bez kompromisa nastaviti da štiti prava građana.  

"Zašto se ovo dešava – ne znam, ali poverenje koje stoji iza ove institucije zbog načina rada se neće promeniti i od početnih optužbi da je pištolj nelegalan došlo se do toga sa kim sam se ja družio u studentskim danima. To ne dolikuje ozbiljnoj raspravi", kaže Janković.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehra izjavio je da je zabrinut zbog kampanje koja se vodi protiv institucije i ličnosti Saše Jankovića. 

Predsedavajući OEBS-u, srpski šef diplomatije Ivica Dačić navodi da je saopštenje Misije OEBS-a u Srbiji "začuđujuće" jer je poslednjih meseci na više sastanaka, uključujući i sa šefom Misije Peterom Burkhartom, zaključeno da je saradnja sa Srbijom na najvišem nivou. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи