Читај ми!

Janković: Laž da je oružje bilo nelegalno

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je pištolj kojim se pre 22 godine ubio njegov prijatelj bio registrovan na njegovo ime, da svi podaci o tome postoje u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da je stoga ministar Nebojša Stefanović "morao ili mogao znati", da je laž da je oružje bilo nelegalno.

"Ministar unutrašnjih poslova, u čijem ministarstvu stoje podaci o registrovanom oružju i vlasnicima, mogao je da ove činjenice saopšti javnosti i prekine svaku dilemu, ako je iko ima. Umesto toga, dr Nebojša Stefanović je danas izjavio da će se konsultovati sa tužiocem o tome da li je slučaj zastareo i tako sugerisao da je 'slučaj' postojao, odnosno da je pištolj zaista bio nelegalan. A morao je, ili mogao, znati da je to laž", objavio je Janković na Tviteru, prenosi Tanjug.

Janković je naveo da je tragična činjenica da je pre 22 godine jedan od njegovih najbližih prijatelja izvršio samoubistvo u stanu njegovog oca, u kome je tada živeo, pištoljem uredno registrovanim na njegovo ime, u momentu kada nije bio kod kuće.

"Tabloid Informer je otkrio nešto što nikada nije skrivano i, uprkos jasnom demantiju, nastavio sa kampanjom laži. Tabloid, bez ikakvog osnova, nastavlja da tvrdi da je pištolj CZ-99 serijski broj 42004 kojim je izvršeno samoubistvo bio nelegalan. Kampanju laži dalje širi Televizija Pink", dodao je Janković.

Kako je naveo, prost uvid u registar podataka o oružju u posedu građana, koji vodi MUP, dokazuje da je prvi vlasnik tog pištolja, koji je kupljen u fabričkoj prodavnici u Kragujevcu, bio njegov otac.

"Dan pre tragedije pištolj je sa očevog imena preregistovan je na moje (registarski broj oružnog lista, koji je izdat u mom rodnom gradu Loznici, bio je 7391). Pištolj je bio u mom vlasništvu narednih 15 godina, dok ga 13. 11. 2008. godine nisam prodao i novi vlasnik ga u Beogradu registrovao na svoje ime. Na sreću, iako je oružni list vraćen MUP-u kada sam oružje otuđio, ove podatke sam sačuvao", dodao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Stefanović je ranije rekao da će konsultovati Tužilaštvo u vezi sa medijskim napisima da se prijatelj Saše Jankovića 1993. ubio iz pištolja zaštitnika građana, za koji, kako se tvrdi, on tada nije imao dozvolu.

"Prošlo je mnogo godina od tada i moramo da vidimo da li je uopšte pravno moguće nakon svega tog vremena reagovati", rekao je ministar novinarima.

Napomenuvši da je o svemu obavešten iz medija, Stefanović je rekao da će se konsultovati sa Tužilaštvom o tome, ali i o drugim interesantnim pitanjima – da li je to oružje bilo registrovano i na čije ime, te da li je za to oružje postojala dozvola.

Informer je objavio da se u Jankovićevom stanu na Novom Beogradu, 1. aprila 1993, pištoljem CZ-99 ubio njegov drug Predrag Gojković iz Loznice i da je u istrazi utvrđeno da je taj pištolj u Jankovićevom vlasništvu, a da on za njega nema oružani list.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи