Читај ми!

Hrast iz Savinca prkosi Koridoru 11

Viševekovni hrast u selu Savincu, koji je na trasi budućeg auto-puta od Ljiga do Preljine još uvek nije izmešten. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručuju da taj problem više ne postoji i da će put biti građen utvrđenom dinamikom. Meštani i dalje očekuju da hrast ne bude posečen.

Iako su zemljani radovi oko hrasta počeli pre nekoliko meseci, tom seoskom zapisu više niko ne prilazi. Stotinak metara ostalo je sa obe strane drveta, kako bi baš na mestu hrasta prošla traka auto-puta.

Pre dve godine seču hrasta su branili meštani, a ekološka društva i nevladine organizacije predlagali su razna rešenja kako bi se hrast očuvao. Poslednjih meseci ovde retko dolaze i meštani.

"Povremeno ga obilazimo. Nemamo stražu ovde, a i ne znam šta da ga branimo. On se sam svojom veličinom brani i svest naroda ga brani", kaže predsednik mesne zajednice Savinac Miliša Nikolić i dodaje da nema tog čoveka koji bi upalio motornu testeru i pokušao da sruši hrast.

Meštanin Savinca Ranislav Baralić kaže da nije saglasan sa time da se hrast poseče.

"Ranije je trebalo da vide kuda trasa prolazi. Umesto što su ovde bacili pare, mogli su da naprave još deset kilometara puta", smatra Baralić.

Svojevremeno je i iz Vlade bilo predloga da se hrast izmesti, a razmatrano je i da trasa puta zaobiđe hrast.

Krajem prošle godine, kažu u Minstarstvu građevinarstava saobraćaja i infrastrukture, "Koridorima Srbije" predočili su da radovi na putu treba da se nastave po planu i da problem hrasta više ne postoji.

"Još pre dve godine, struka je negativno odgovorila na sve solucije izmeštanja hrasta", podseća državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

Dodaje da je Republička reviziona komisija pri ministartsvu jasno rekla da neće prihvatiti nikakvo rešenje.

To je još jedna potvrda stava Ministartsva da ni hrast ne sme biti prepreka u realizaciji trase auto-puta.

Izvođač radova na ovoj deonici puta je azerbejdžanska kompanija "Azvirt". Na gradilištu se užurbano radi, ali niko od radnika nije želeo da govori za RTS.

Ne može se sa preciznošću utvrditi koliko je hrast star, ali se pretpostavlja da se na tom mestu nalazi nešto više od šest vekova.

Meštani kažu da svoju dugovečnost duguje povoljnom mestu na kome se nalazi, jer je čitav ovaj prostor bogat podzemnim vodama.

I žile ovog džinovskog drveta prostiru se dvadesetak metara od stabla.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво