Читај ми!

LGBT osobe i usvajanje dece – osetljivo pitanje

Iako se položaj LGBT osoba poboljšao, i dalje su jedna od najugroženijih grupa u društvu i glavni su akteri tema koje su za mnoge tabu. Ovih dana aktuelna – usvajanje dece. Dok se čeka Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji bi to pitanje trebalo da uredi, polemiše se o odredbama Porodičnog zakona i o tome ko u Srbiji može da usvaja decu.

U poslednjih deset godina jedan muškarac u Srbiji je usvojio dete, a svake godine, u proseku to učini nekoliko žena. Da oni koji žive sami usvoje dete, omogućava Porodični zakon, ali, kako se navodi, samo kada je to u interesu deteta. Pritom, ne proverava se seksualno opredeljenje usvojitelja.

"Mi se retko odlučujemo da dodelimo dete samcu, jer smatramo da, ipak, treba da živi u porodici. A porodica je, kao što zakon kaže, zajednica muškarca i žene, i Ministarstvo će se uvek držati te zakonske odredbe", napominje Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Da li je naše društvo, već preosetljivo na istopolne brakove, spremno na to da LGBT osoba usvoji dete?

Građani su različitog mišljenja. I dok jedni tvrde da LGBT osobe nekada mogu da budu i bolji roditelji, drugi pak smatraju da ne može svako da bude roditelj i da su psihološke i pedagoške karakteristike izuzetno važne.

Organizacije koje se bore za prava LGBT osoba su izričite: svima omogućiti usvajanje dece.

"Mislim da je u redu da svi zakoni koji se usvajaju sadrže antidiskriminatorne odredbe, odnosno da omogućavaju jednak tretman svima: i ljudima koji se nalaze u zajednici i samcima", napominje Jovanka Todorović iz organizacije "Labris".

Na to, smatra zaštitnik građana, društvo u Srbiji još nije spremno, posebno što veruje da je želja LGBT osoba da usvajaju decu veštački napravljen problem.

"Interesi dece su u svakom trenutku svakom organu najpreči i u svakom slučaju. Danas u Srbiji nije ni izdaleka bilo kome palo na pamet da ozbiljno razmatra tu situaciju kad su suštinski problemi mnogo drugačiji", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Ista prava za različito seksualno opredeljene pri usvajanju dece, pored ostalih, garantuju Velika Britanija, Švedska, Španija, Holandija.

U Finskoj, na primer, istopolni parovi ne mogu da usvajaju decu, ali mogu da budu hraniteljska porodica.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво