Tekija, čekajući povratak u domove

Ni posle sedam meseci, pojedine porodice u Tekiji nisu se vratile u domove, jer uslova za normalan život još nema posle prošlogodišnjih poplava. Naredne nedelje trebalo bi da počne izgradnja tri kuće. Opština Kladovo sa Kancelarijom za obnovu i razvoj pokušava da sanira posledice nevremena.

Majstori u Tekiji su u skoro svakom dvorištu. Uglavnom se menjaju stolarija i ograde, betoniraju dvorišta i sređuju fasade.

"Šteta na našoj kući procenjena je na tri milona dinara. Od države smo dobili 600.000, a ostatak ćemo dobiti u repromaterijalu", kaže Zoran Šarović iz Tekije.

Neki, poput Jovana Lapadatovića čekaju nove kuće. On sa porodicom sedam meseci živi kod komšija.

"Ja znam kakva je moja kuća bila, a ova nova ne znam kakva će da bude dok je ne vidim", kaže Jovan.

Sedam porodica iz Tekije je i dalje na adresi - Omladinski kamp Karataš. Bračnom paru Tekelerović sve je uništeno. Kuća je srušena, a ništa nisu sačuvali ni od pokretnih stvari.

Vida Tekelerović kaže da je za ovih sedam meseci u Tekiju odlazila tri puta ali da joj je teško da gleda ruševine na mestu gde joj se nekada nalazila kuća.

"Mnogo toga se uradilo zahvaljujući državi, RTB-u, Hidroelektrani, pa samo dva kanala u Tekiji i Grabovici koštaju dva miliona evra", kaže Radovan Arežina, predsednik opštine Kladovo.

Tekija je posle poplava ostala bez parkova i stadiona, a ni osmogodišnja škola još uvek ne radi. Četrdeset osmoro dece svakodnevno putuje u Kladovo.

"Zahvaljujući 'Fondu Ane i Vlada Divca', škola se završava i ja se nadam i očekujem da ćemo se useliti do kraja meseca", kaže direktor škole Mihajlo Sideris.

Svaki dan bez kiše u Tekiji koristi se za sređivanje dvorišta jer se posledice prošlogodišnjeg nevremena vide na svakom koraku. Žitelje sada brine to što su mnoge porodice odlučile da napuste ovo mesto.

"Svaki dan se pitate kako ćete stići na posao jer uz put ima odrona, treba da gledate u nebo da li će kiša ili ne, a pri tom ne mislite samo na sebe već i na malo dete", kaže Ivana Mihajlović.

Kancelarija za obnovu i razvoj poplavljenih područja je za sanaciju objekata žiteljima Tekije uplatila 19,7 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво