Читај ми!

Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od raka

Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku dva i po odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan, kaže predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka onkolog Slobodan Čikarić.

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka onkolog Slobodan Čikarić rekao je na konferenciji "Aktuelnosti u onkologiji", povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka, da je sve veći broj obolelih i umrlih od malignih tumora posledica NATO bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum, prenosi Tanjug.

Ističe da je na osnovu izveštaja Registra za rak Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novoobolelih bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba.

Prema izveštaju, kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

Čikarić kaže da još nema podataka za 2014. godinu, ali da se može očekivati da je broj novoobolelih oko 40.000, imajući u vidu godišnji rast stope smrtnosti.

U februaru prošle godine, Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke o kretanju malignih tumora u svetu, prema kojima se u 2014. očekuje 14 miliona novoobolelih u svetu, a 2034. očekuje se 24 miliona obolelih.

"To znači da će u svetu na svakih milion stanovnika oboleti 2.000 ljudi. Prateći taj trend, u Srbiji očekujemo za 2014. oko 40.000 novoobolelih, što znači da će se u Srbiji na milion stanovnika otkriti 5.512 obolelih od raka", dodaje Čikarić.

Naglašava da je to podatak koji upozorava sve koji se bave onkologijom u Srbiji, direktno ili indirektno, da je problem malignih tumora veoma ozbiljan.

"U Srbiji će se za 2014. godinu otkriti 2,8 puta veći broj novoregistrovanih malignih tumora na milion stanovnika nego u svetu, što predstavlja srpsku katastrofu", napominje Čikarić.

Dodaje da, za razliku od Srbije, u razvijenim zemljama stopa mortaliteta od malignih tumora u poslednjih 20 godina opada u proseku jedan odsto godišnje.

Objašnjava da je porast broja obolelih i umrlih od raka posledica NATO bombardovanja, tokom kojeg je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

"Taj materijal se nalazi u Srbiji, njegovo vreme poluraspada je između četiri milijarde i pet milijardi godina", naglašava Čikarić uz napomenu da radioaktivne supstance koje su ljudi tad putem hrane i vazduha uneli u sebe sada izazivaju rak.

Dodaje i da su primarna i sekundarna onkološka preventiva, kao i palijativno zbrinjavanje pacijenata na nultoj poziciji, dok je jedan od ključnih terapijskih modaliteta radioterapija na najnižoj lestvici u odnosu na evropske standarde.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво