Читај ми!

Zbog napada na LGBT populaciju procesuirano 11 osoba

U Srbiji je tokom prošle godine prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije. Policija je intervenisala i prosledila 10 izveštaja nadležnom tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar Nebojša Stefanović rekao je da je u istom periodu bilo 66 pretnji LGBT populaciji preko društvenih mreža, javlja Tanjug.

"Policija je intervenisala, i prema 25 osoba preduzeli smo mere iz naše nadležnosti i podneli smo 45 krivičnih prijava", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije, gde je predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba.

Ministar unutrašnjih poslova je poručio da Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje prema bilo kome ko je drugačije seksulane orjentacije.

Dodao je da se neće dozvoliti njihovo bezbednosno ugrožavanje samo zato što su drugačije seksualno opredeljeni.

"Jedan od dokaza da je Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećeno tom poslu je što smo prošli bezbednosne uslove za mirno održavanje Parade ponosa prošle godine", istakao je Stefanović.

Predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović kaže da je veliki izazov dalji rad sa državnim insituticijama.

"Ali najveći izazov jeste u oblasti rada sa građanima, rušenje predrasuda i stereotipa i uspostavljanje direktinije komunikacije", ističe predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da nije lako promeniti društvenu klimu.

"Ona je često ograničena tradicionalnim shvatanjama i to je potpuno legitmno do one mere dok ne ugražavaju pravo i slobodu onih drugih koji se po nečemu razlikuju", smatra Joksimovićeva.

Ministar Stefanović je podsetio da je MUP početkom ferbuara 2014. doneo akcioni plan za unapređenje rada i saradnje policije sa LGBT populacijom koji predviđa borbu protiv huliganizma i ekstremizma, opredeljivanje oficira za vezu i realizaciju projekata sa ciljem poštovanja različitosti.

"Policija neće dozvoliti da se bilo ko manjinske, ili socijalno ranjive grupe, ili ma koji drugi građanin oseća nebezbednim u Srbiji, već ćemo se držati zakona i svih zagarantovanih prava", poručio je Stefanović.

Bez obzira na napredak, izveštaj pokazuje da su LGBT osobe i dalje jedna od društvenih grupa koje su najviše izložene nasilju u netoleranciji u društvu.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво