Читај ми!

Sećanje na žrtve bombardovanja

Godišnjica početka NATO agresije obeležava se širom Srbije, a centralna državna komemorativna ceremenonija biće održana u Beogradu, ispred zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije. Srbija je, braneći sebe, branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije, poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Aleksincu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu i poručio da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo i da je Srbija, braneći sebe, branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije.

 

"Šesnaest godina je prošlo otkako su prve NATO bombe pale na naše gradove i sela, u njima na škole, bolnice, fabrike, televiziju i kasarne, čak i na ambasadu Narodne Republike Kine, izvan njih na naše njive, aerodrome, mostove i pruge.

Kada im se učinilo da to nije dovoljno, gađali su naše kuće i u kućama naše najveće blago – našu decu", rekao je Nikolić.

"Braneći svoju teritorijalnu celovitost, branili smo međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje na svetu, branili smo pravo i pravdu, međunarodne zakone, povelje, institucije pred kojima bi trebalo da smo svi jednaki", istakao je Nikolić.

Podvukao je da smo i tada upozoravali da presedan nad Srbijom otvara Pandorinu kutiju sa strašnim posledicama po međunarodnu zajednicu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odao je poštu poginulim pripadnicima MUP-a tokom bombardovanja, porukom da njihova hrabrost i žrtva ne smeju nikada biti zaboravljeni.

"Kada god je bilo teško, srpski policajci bili su prvi na liniji odbrane zemlje i građana. Uvek su bili nepokolebljivi i neustrašivi, mareći više za tuđe živote nego za sopstvene", rekao je Stefanović koji je položio venac na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP-a u ulici Kneza Miloša.

Uz napomenu da je obaveza svih da čuvaju sećanja i uspomene na te hrabre ljude, Stefanović je poručio da oni nikada nisu odustajali ni napuštali svoju dužnost, a da je obaveza države da bude snažna podrška njihovim porodicama.

"Bili su sinonim za hrabrost, sigurnost i odlučnost. Danas odajemo poštu svim žrtvama pripadnicima MUP-a, a posebno se sećamo žrtava 167 policajaca koji su živote dali u martu, aprilu, maju i junu", rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić položili su potom vence i na brdu Straževica, kraj Rakovice, čime su odali počast dvojici pripadnika Vojske Jugoslavije koji su poginuli tokom NATO agresije.

Dačić je istakao da se danas, kao svake godine sećamo onih koji su dali živote u odbrani naše zemlje i naroda. Naglasio je i da je važno da iz sećanja izvučemo određene pouke, a "jedna od tih je da nikada ne zaboravimo veličinu žrtve koji su podneli ljudi koji su se tada branili zemlju".

Dačić je naveo i da je, s druge strane, na nama "da učnimo sve da ne prepustimo zaboravu i njihove lične sudbine i porodice i da država pokaže odgovoran odnos prema porodicama poginulih".

Prema njegovim rečima, "treba učiniti sve što možemo da se rat više nikada ne ponovi" i da se "trudimo da na druge načine rešavamo i štitimo naše nacionalen interese".

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poklonio se i položio cveće na spomen-obeležje deci stradaloj tokom NATO agresije u Tašmajdanskom parku.

Tom prilikom rekao je da je ovo poslednji put da država Srbija nema gde da položi venac sećanja na svoje brutalno pobijene pre 16 godina i najavio da će država iduće godine podići odgovarajući spomenik.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je venac na spomen-obeležje poginulim vojnicima Gardijske brigade Vojske Srbije i pacijentima KBC Dragiša Mišović koji su stradali u bombardovanju.

Vence su položili i predstavnici Gardijske brigade, KBC Dragiša Mišović, kao i porodice poginulih gardista i pacijenata. Mali je nakon polaganja venca rekao da je današnji dan prilika da se setimo svih koji su tragično izgubili živote.

"Na nama je da čuvamo uspomene na sve koji su izgubili živote i da vodimo odgovornu i pametnu politiku koja ne podrazumeva gubitak života nedužnih ljudi", rekao je Mali novinarima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović zapalio je sveću na spomen-obeležju "Zašto" u Tašmajdanskom parku.

Mladenović je novinarima rekao da i posle 16 godina rane i ožiljci još postoje i da se nije zaboravilo i ne sme zaboraviti sve što se dešavalo 1999. godine.

"Bombardovanje zgrade RTS-a i ubistvo 16 radnika, koji su samo radili svoj posao, jeste akcija koja je ušla u istoriju kao simbol kako je NATO bombardovao našu zemlju", rekao je Mladenović. 

Žrtvama NATO bombardovanja venci su položeni i u Novom Sadu. Na TV Tornju, venac i cveće su položili Društvo srpskih domaćina i društvo novinara Srbije, a u kasrni Jugovićevo jedinice garnizona i pokrajinske i gradske vlasti.

Polaganjem venaca na spomen obeležja na Univerzitetskom trgu u Nišu, odata je pošta žrtvama bombardovanja u kojima je poginulo 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić rekao je da Niš treba da čuva sećanje na žrtve NATO bombradovanja i da brine o porodicama stradalih.

Vence su na spomen obeležja položile delegacije grada, Vojske Srbije, policije, Nišavskog upravnog okruga, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra, delegacije boračkih organizacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i rodbina poginulih i prijatelji.

Polaganjem cveća i venaca na spomen-ploču osam poginulih policajca i na spomen-bistu potpukovniku Vojske Jugoslavije pripadniku 63. Padobranske brigade Goranu Ostojiću u Jagodini i Pomoravskom okrugu obeležen je početak NATO bombardovanja.

Cveće je položeno poginulim policajcima u zgradi Policijske uprave, a Ostojiću u osnovnoj školi koja nosi njegovo ime, a koji je poginuo u blizini kasarne "Košare" na srpsko-albanskoj granici.

Sećanje na početak i 78 dana bombradovanja Srbije i Pomoravskog okruga, evocirao je istoričar mr Dejan Tanić, koji je rekao da je to bio poslednji veliki rat u Evropi koji je vodila Srbija, rat koji je odneo mnogo ljudskih života.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Kruševcu povodom 16. godišnjice od početka NATO bombardovanja da civilizovan svet više nikada sebi ne sme da dozvoli da se tako nešto ponovi.

"Na to da pamtimo ono što se desilo obavezuju nas životi svih onih sugrađana koji nisu preživeli to sumorno proleće. Civilizovan svet više nikada ne sme sebi da dozvoli da se tako nešto ponovi", kazao je Gašić na komemorativnom skupu u kruševačkoj kasarni "Rasina".

Kraljevčani su, uz pravoslavni parastos borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine, na spomen-obeležju u centru Kraljeva, obeležili godišnjicu NATO bombardovanja.

Članovi porodica, prijatelji, predstavnici Grada Kraljeva, Vojske Srbije, policije i boračkih udruženja, položili su vence kraj spomen-ploče sa 86 imena poginulih Kraljevčana, od kojih 77 na Kosovu i Metohiji.

Godišnjica NATO agresije obeležava se i u kasarni “"Jovan Kursula"” u naselju Jarčujak polaganjem venaca na spomen-obeležje herojima 252. Oklopne brigade, kao i u kasarni u Ribnici gde se u spomen-sobi Druge brigade Kopnene vojske čuva sećanje na poginule pripadnike Vojske Srbije. Godišnjica bombardovanja obeležena je i u Pirotu.

Pomen žrtvama na Kosovu i Metohiji

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja počelo je jutros parastosom žrtvama, koji je služen u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Parastosu su, pored građana, prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predstavnici opština sa severa Kosova i načelnik kosovskomitrovačkog Okruga Vaso Jelić.

Nakon parastosa, položeni su venci i cveće na spomenik "Istina" koji se nalazi kod glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić podsetio je da je pre 16 godina 19 članica NATO-a započelo rat protiv SR Jugoslavije koji odneo na hiljade nevinih života i izazvao katastrofalna razaranja zemlje.

Rakić je rekao da je poražavajuća i sramna činjenica što je NATO svoju vojnu akciju nazvao "“Milosrdni anđeo"” i to što su sve nevine žrtve proglasili kolateralnom šetom.

"Sa ovog mesta poručujem NATO generalima i onima koji su odlučivali – da nisu vaše bombe bile milosrdni anđeo, da sve žrtve, naši anđeli, nisu kolateralna šteta. Vaše bombe su sejale smrt, a sve naše nevine žrtve, naši anđeli, imaju svoja imena i prezimena i stradali su od vaše nemilosrdne ruke", poručio je Rakić.

I u drugim opštinama na severu Kosova na sličan način se obeležava godišnjica NATO bombardovanja Srbije. U Kosovskoj Mitrovici u podne je održana protestna šetnja od glavnog ibarskog mosta do nekadašnje zgrade SUP-a koju je u bombardovanju 1999. godine uništena, a na čijem mestu se danas nalazi zgrada Filozofskog fakulteta.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво