Читај ми!

Opasne bežične veze

Građani kojima je kućna internet mreža nezaštićena rizikuju da budu optuženi za govor mržnje, pedofiliju, pljačku, trgovinu drogom, praktično svako krivično delo koje uključuje kompjuter. Svuda će biti vaši otisci. Jedina šansa da se opravdate jeste ako je počinilac priključen na mrežu baš u trenutku kada se pojavi policija.

Republička agencija za telekomunikacije, RATEL, izdala je saopštenje da kriminalci koriste nezaštićene mreže za vršenje krivičnih dela, a policiju jedini trag vodi ka nemarnim korisnicima.

Račun je izmiren, ali vaj-faj veze gotovo da nema već dve nedelje. Prva pomisao je: mora da je do operatera.

Studentkinja Milica Radović kaže da ju je jednog jutra u marketu sreo komšija i rekao: "Komšinice, hvala za internet".

"Komšija mi je skrenuo pažnju da zapravo većina stanova sa našeg sprata se, žargonski rečeno, kači na naš vaj-faj zato što nije bio zaključan", kaže Radovićeva.

Kada je komšiluk fin, to i nije problem, ali otvoren pristup internetu može da zagorča život. Sve je više krivičnih dela za koje kriminalci koriste nedovoljno zaštićene mreže.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije Saša Živković kaže da se, statistički, na 10 akcija nailazi na dve otvorene mreže.

"To je zaista neprijatno za tog građanina koji nit je podstrekivao, niti je saizvršilac, nego iz nepažnje, nemarnosti ili neshvatanja problema doživljava tu jednu neprijatnost u ranim jutarnjim časovima kada mu policija zakuca na vrata", kaže Živković.

I iz RATEL-a upozoravaju: držite ruter pod ključem, šifra je obavezna. Dodaju da je odgovornost i na operaterima kojih je u Srbiji više od 200.

"Građani ne znaju, isto tako internet provajderi ih ne upozoravaju u vezi sa tim da može doći do zloupotrebe", napominje Milan Janković iz RATEL-a.

Ni vrata od stana niko ne ostavlja otvorena, ista je situacija i kada je mreža svima dostupna – ostupni su i svi podaci koje imate na računaru. Stručnjaci savetuju da mrežu osigurate tako što ćete vaj-faj domet ograničiti samo na svoj dom.

"Možete i naziv vaše mreže da sakrijete da je izvršilac ne vidi. Za naprednije postoji i nadogradnja softvera koji se nalazi u ruteru gde se ispravljaju bezbednosni propusti samog rutera", kaže Živković.

O bezbednosti na internetu vodimo računa tek kada čujemo loše iskustvo. O tome malo znamo, još manje učimo u školi, na nastavi informatike.

Profesorka informatike u Matematičkoj gimnaziji Ivana Jovanović Mastilović kaže da to, svakako, nije po planu i programu.

"To je veoma važno i sa njima pričamo o tome što na časovima iz informatike i drugim predmetima gde se nađe neka korelacija, pa profesori nađu za shodno da sa njima o tome razgovaraju", navodi profesorka.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара