Читај ми!

Oproštaj od nastradalih u padu helikoptera

Porodice, kolege, prijatelji i građani oprostili su se od nastradalih u padu helikoptera kod Aerodroma "Nikola Tesla". Komemoracije su održane u Beogradu i Novom Pazaru. Sahranjeni su Dževad Ljajić, Milan Veselinović i beba iz porodice Ademović.

Komemoracija pilotu Omeru Mehiću, kapetanu Milovanu Đukariću, zastavniku Nebojši Trajiću i mehaničaru letaču zastavniku Ivanu Miladinoviću održana je u Komandi RV i PVO u Zemunu.

Komandant RV i PVO Ranko Živak rekao je da su pripadnici VS koji su poginuli prilikom pada helikoptera bili "heroji, uvek među prvima i uvek na visini zadatka".

Živak je na komemoraciji u Zemunu rekao da je posadu helikoptera "odlikovalo ogromno međusobno poverenje, oslanjanje jednog na drugog, sigurnost da će svako bez rezerve da uradi deo svog posla".

"Letenje i uspešan rad posade jednog složenog borbenog sistema kao što je transportni helikopter jesu jedino mogući na takav način.

Ovom prilikom želim da istaknem njihove moralne kvalitete, humanost i patriotizam, koji su sticajem okolnosti i prirodnih nepogoda došli do izražaja prošle godine", rekao je Živak.

Živak je rekao da su major Mehić, kapetan Đukarić, zastavnici Miladinović i Trajić sa ostalim pripadnicima VS bili uvek tamo gde je najpotrebnije.

"Uvek uz svoj narod kada je trebalo spasiti živote ljudi, izvršiti evakuaciju vazdušnog puta, dopremiti hranu, lekove i drugo", rekao je Živak.

Ukazao je da su im najveće nagrade bili osmesi spasene dece i osećanje da su uradili nešto dobro za zemlju i građane.

"Ova tragedija je ogroman gubitak za RV, PVO i VS u celini. Izgubili smo vrsne pilote i letače iskusne stručnjake, velike profesionalce i patriote", istakao je Živak.

Od Mehića, Đukarića, Trajića i Miladinovića oprostio se i komandant eskadrile u kojoj su službovali tragično stradali, Miroslav Zečević, koji je rekao da je današnji dan beskrajno tužan.

"Okupili smo se da im odamo večnu počast, kažemo im veliko i istinsko hvala za sve što su učinili za otadžbinu, vojsku, porodicu i prijatelje", rekao je Zečević.

Za Mehića je naveo da je za njega svaki let bio izazov kome nije mogao odoleti, kao što je bio i poslednji, kada su prebacivali životno ugroženu bebu za Beograd, za Đukarića da je bio vođa kada je trebalo pogurati i motivisati, večito vedar, za Drajića da je bio izvor znanja i da je postavljao standarde u održavanju helikoptera i uzor mlađim kolegama, a za Miladinovića da je bio dobitnik brojnih nagrada i pohvala i da je nemerljivim autoritetom bio izvor znanja za mlađe generacije pilota.

"Najbolji među nama stradali su obavljajući svoje svakodnevne obaveze. Oni više nisu sa nama, ali će uvek biti uz nas, pamtićemo uvek šta su učinili. Njih više nema, ali će biti zauvek priče o njima među nama, dok je nas živeće i sećanje na njih. Neka vam je laka zemlja, a za sve dobro što ste učinili neka vam je večna slava", rekao je Zečević.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Bratislav Diković, komandant 204. vazduhoplovne brigade VS Predrag Bandić.

Major Mehić i kapetan Đukarić biće sahranjeni u ponedeljak u Novom Sadu i Mošorinu, a zastavnici Drajić i Miladinović dan kasnije u selu Jakalj kod Bajine Bašte i u Beogradu. 

Komemoracija u Novom Pazaru

U Zdravstvenom centru Novi Pazar održana je komemoracija povodom smrti dvojice zdravstvenih radnika – Dževada Ljajića i Miroslava Veselinovića.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica nastradalih, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, direktor ZC Mirsad Đerlek, kolege i prijatelji nastadalih.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da će porodici lekara Dževada Ljajića biti rešeno stambeno pitanje, dok će supruga Miroslava Veselinovića dobiti stalni posao.

Mahmutović je na komemoraciji u sali Opšte bolnice u Novom Pazaru rekao da će Grad o njihovoj deci brinuti koliko bude mogao.

"Sinoć smo zahvaljujući razumevanju našeg privrednika, vlasnika kompanije 'Kvele', rešili stambeno pitanje za porodicu Dževada Ljajića, dok će za Miroslavljevu suprugu Dobrilu biti obezbeđen posao. Izražavamo veliko saučešće porodicama poginulih pilota, koji su takođe obavljajući svoju dužnost izgubili živote", rekao je Mahmutović.

On je istakao da će se svi u tom gradu sećati ovih velikih ljudi, koji su život dali da pomognu pacijentu.

Direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek rekao je da je ovo najveća tragedija koja je zadesila ovu ustanovu od njenog osnivanja.

"Tuga se nadvila nad Novim Pazarom i celom Srbijom. Oni su zlatnim slovima upisali svoja imena u istoriji Opšte bolnice, ali i samog grada i zemlje. Njihova dela će se dugo pamtiti", rekao je Đerlek.

Đerlek je istakao da je nastupio tužan trenutak za sve, a posebno za majke nastradalih "jer su na izuzetan način vaspitali, odgojili i podarili narodu Sandžaka i Srbije divne ljude koji su spasli stotine života radeći human i ozbiljan posao".

Član Upravnog odbora Lekarske komore Srbije Sead Ličina rekao je da je zdravstvo Srbije izgubilo dva velika čoveka, vrhunska profesionalca predana svom poslu.

"Bol, tuga i neverica je svuda oko nas. Ne smemo nikada zaboraviti njihova imena i njihove porodice. To su pravi heroji u vremenu, nevremenu i van vremena", rekao je Ličina.

Dženaza za poginulog Dževada Ljajića održana je u podne u džamiji u naselju Parice, a sahranjen je u Dugoj Poljani.

Nastradali Milan Mićo Veselinović sahranjen je na groblju u naselju Lukare, nadomak Novog Pazara.

Sahrani Veselinovića i Ljajića prisustvovali su savetnik predsednika Srbije general Miroslav Simić, generalni sekretar Nedeljko Tenjović, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, direktor novopazarskog Zdravstvenog centra Mirsad Đerlek. 

U naselju Mur kod Novog Pazara, u krugu najbližih, sahranjena je i beba iz porodice Ademović. 

Pripadnici VS i medicinski radnici iz Novog Pazara nastradali su kada se helikopter VS Mi-17 srušio u petak kasno uveče u širem rejonu Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu. Pored njih, nastradala je i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Helikopter Vojske Srbije bio je upućen u Rašku da obavi hitan transport zdravstveno ugrožene bebe, što zbog odrona nije moglo da bude obavljeno kombijem do Kliničkog centra u Kragujevcu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво