Читај ми!

Počela legalizacija oružja

Veliki broj građana se od prošle nedelje raspituje u policijskim stanicama o načinu legalizacije oružja. Novi Zakon o oružju i municiji omogućava svima koji poseduju neku vrstu naoružanja da ga bez kazne predaju državi, ili ga, ukoliko zakon dozvoljava, legalizuju. Ceo posao je počeo prošle nedelje i trajaće tri meseca.

U policiji su zadovoljni početnim rezultatima legalizacije. Nadležni procenjuju da je u ilegalnom posedu između 200.000 i 900.000 komada oružja. Od prošle nedelje u policijske magacine su već smeštene prve automatske i poluautomatske puške i oko hiljadu komada municije.

Zorica Lončar Kasalica iz MUP-a rekla je da je do sada predato oko 20 komada oružja, među kojima je najinteresantnije da je predata jedna "zolja" i "škorpion", a takođe su predate i minsko eksplozivne naprave i sredstva među kojima ima i bombi.

"Sva ona fizička i pravna lica koja u roku od ova tri meseca dok traje zakonska legalizacija predaju oružje ili zatraže registraciju oružja koje su imali u nelegalnom posedu neće odgovarati", navela je Zorica Lončar Kasalica.

Oni koji imaju oružje i po oceni MUP-a opravdani razlog da ga poseduju mogu ga registrovati bez dokazivanja porekla. Potrebno je da pored ostalog plate određene takse, donesu uverenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da su prošli obuku u rukovanju oružjem, da nisu osuđivani.

Zorica Lončar Kasalica kaže da su do sada imali 30 zahteva za legalizaciju oružja i već u desetak slučajeva su ljudi dobili oružne listove za oružje za koje su podneli zahteve za registraciju.

"Mahom za registraciju može se naravno samo registrovati oružje za ličnu bezbednost, pištolji, revolveri, lovačke puške, lovački karabini i sportsko oružje", rekla je Zorica Lončar Kasalica.

U obrazloženju Zakona o oružju i municiji navodi se da je praksa pokazala da su legalizacija i predaja najefikasnija mera smanjenja količine oružja u ilegelanom posedu.

Prethodna legalizacija u Srbiji bila je pre osam godina i tada je predato 8.500 komada oružja. Uspešnija je bila 2003. godina u kojoj su građani predali 48.000 komada različitog naoružanja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво