Читај ми!

Hrvati iz Janjeva bore se za opstanak na Kosovu

I hrvatska zajednica na Kosovu i Metohiji bori se za opstanak. Iz nekada bogatog Janjeva prinuđeni su da se vrate u Hrvatsku. Ostali su malobrojni meštani, čiju imovinu svakodnevno uništavaju i kradu albanski maloletnici. Danas u Janjevu živi oko 240 Hrvata.

Janjevačke zanatlije i trgovce znali su svi širom stare Jugoslavije. Ali, tih zanatlija u Janjevu više nema. Poslednji iz te generacije, čuveni trgovac Franjo Palić, kaže da je na njega vršen veliki pritisak da se iseli.

"Ako ostavim ovo, za dva dana neće biti ništa. Pokušavali su pretnjama da me oteraju, ali nisu uspeli", priča Franjo.

Problemi Janjevaca su počeli posle 2000. godine, kada oni i njihova imovina postaju meta albanskih suseda. Kradu ih, kažu, Albanci koje poznaju.

Pretnje i ogroman pritisak mnogi nisu izdržali, nerado su otišli, uglavnom u Zagreb. Njihove zaključane kuće neprekidno uništavaju, zbog čega Janjevo izgleda kao da ga je pogodio zemljoteres, kaže župnik janjevački.

"Od 2000. počela je ta krađa, uzima se sve što je metalno, skidaju se kapije, terase, krovna konstrukcija, nosi se elektrika iz svih kuća. Poznajemo kriminalce, međutim, vlast ništa ne preduzima", kaže don Matej Palić, župnik janjevački.

I oni koji su ostali ne znaju kako da sačuvaju imovinu od krađa. A kradu im sve.

Tonina Jozić, otkako je ostala bez stoke, jedva preživljava s porodicom.

Vekoslav Tošić se zbog porodice vratio iz Splita. Više puta se za pomoć obraćao kosovskim institucijama, ali, kaže, uzalud.

"Posla nema. I da imaš nešto da prodaš, ne možeš, oni ti ne dozvoljavaju", priča Vekoslav.

Sa siromaštvom se bore i deca. Školsku zgradu dele s Albancima, dok hrvatska i romska deca uče po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Preživljavaju zahvaljujući primanjima iz Srbije i od donacija koje im uglavnom šalje rodbina. Osim u Janjevu, Hrvati žive i u Letnici kod Vitine.

Više o životu janjevačkih Hrvata na Kosovu i Metohiji, u emisiji "Život i standardi" u 20 časova na našem Drugom programu.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи