Nikolić uručio odlikovanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Dan državnosti Srbije prilika da nagrađujući odvažne i uspešne u ime građana podstakne na menjanje svesti i merili o vrednosnom sistemu, kao i da istaknu predanost, posvećenost i rad kao uzvišene vrline.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je danas, povodom Dana državnosti, više domaćih i stranih ličnosti i institucija.

U svom obraćanju prisutnima, među kojima je bio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, Nikolić je rekao da samo smeli ljudi vode čovečanstvu napretku, kao i da se na uspeh neretko gleda očima zavisti, osporavanja, željom da se sve izuzetnosti priklone prosečnosti.

Prema njegovim rečima, iza svakog uspeha postoji ogroman rad, a kako je kazao, Dan državnosti je prilika da, nagrađujući odvažne i uspešne, podstakne vest i poruku svima da će uspeh biti primećen i vrednovan.

"Neću da štedim ni na pohvali, ni na odličjima koji ne štede na sebi. Radujem se da ih, iz godine u godinu bude sve više, jer broj priznanja je poruka da smo kao društvo u zajednici naroda sve uspešniji", naglasio je Nikolić.

On se osvrnuo i na kritike, rekavši da se "svake godine jave nedostojni tobož kritikujući ga, izražavajući sumnju da li su odlikovani dostojni".

"Sve dok zavisi od mene ukažite na onog odlikovanog koji nije zaslužio da ga Srbija makar na ovaj način nagradi. U nadi da će me razumeti čestitam laureatima na odličjima, a građanima Srbije Sretenje i Dan državnosti", kazao je Nikolić u govoru.

Prof. dr Smilja Avramov, koja se u ime laureata zahvalila predsedniku Republike, je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

Ona je istakla da je za Srbiju od velikog značaja u sudbonosnom značaju pitanje kojim putem krenuti posle teške krize u koju smo upali svojom i tuđom krivicom.

Avramov je ukazala da je jedino Srbija kao poražena izašla u Evropu, da je srpski narod veštački rasparčan, satanizovan, lišen kolevke svoje duhovnosti i bitisanja.

Prema njenim rečima, prekrojena istorija uz veštački iskonstruisane optužbe pojedinih heroja, dok su žrtve genocida osuđene na prezir i zaborav.

Priznanje, kako je dodala, laureati primaju kao poziv i kao opomenu da u ovom kritičnom trenutku ujedine sve svoje snage u uspostavljanju i obnovi srpske države.

"Nemamo danas pravo na zaborav, a još manje na neutralnost", poručila je Avamov, dodajući da treba podsetiti Evropu, pa i svet na istorijsko služenje srpskog naroda čovečanstvu ne samo kroz ratove koje smo zajedno vodili u protekla dva veka, nego pre svega kroz naučni doprinos koga su svetu podarili veliki srpski umovi i udarili temelje današnjoj tehnološkoj revoluciji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama.

Prof. Noam Čomski, iz SAD, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.
Nada Milić je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane.

Vaterpolo savez Srbije je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima.

Prof. dr Ivan Klajn je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti, odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih i kulturnih delatnosti.

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u Čumiću je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti.

Đorđe Marjanović je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u kulturnim delatnostima i posebno u oblasti muzičke umetnosti.

Prof. dr Milan Raspopović je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj i pedagoškoj delatnosti.

Dejan Lazarević je posthumno odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara, u izuzetno opasnim situacijama.

Luiz Miler iz Velike Britanije je odlikovana zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Ćezare Vismar iz Italije je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.
Konstantin Kosačov i Valerij Rjazanskij iz Rusije je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja.

Glumci Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Milena Dravić odlikovani su zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Miroslav Milošević je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Borivoje Bora Todorović, glumac, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Vojislav Bubiša Simić, kompozitor i dirigent, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Kompozitori Vojkan Borisavljević, Milutin Popović Zahar, Zoran Simnjanović odlikovani su zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima.

Slavoljub Đukić, novinar, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Gregorij Rusović, počasni konzul Republike Srbije u Nju Orleansu, SAD, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jozef Martines, počasni konzul Republike Srbije u Libanu odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge.

Dr Babken Simonjan, počasni konzul Republike Srbije u Jermeniji, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije u Republici Jermeniji.

Radomir Vuković, arhitekta i grafički dizajner, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim
delatnostima.

Građevinska tehnička škola u Beogradu odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti.

Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Kliničko bolnički centar Zvezdara u Beogradu odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u zdravstvenoj zaštiti.

Fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Žandarmerija Ministarstva unutrašnjih poslova, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

Zlatnom medaljom za zasluge su odlikovani Protivteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i bataljon Vojne policije "Kobre" za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Republike Srbije.

Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umetnik iz Rusije, odlikovan je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Dragica Gaga Rosić, prevodilac za grčki jezik, odlikovana je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво