Читај ми!

Srbija obeležava Dan državnosti

Nizom manifestacija Srbija obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i nakon toga se upisao u spomen-knjigu. Na svečanosti u Predsedništvu, Nikolić je uručio odlikovanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.

"Kada bi svako od nas, i svoju i tuđu decu vaspitavao u skladu sa vašim amanetom, otvorili bismo Srbiju na ponos svojih predaka. Naprednu Srbiju čiji bi se svaki građanin gradio i branio", upisao je predsednik Srbije.

Ceremonija polaganja venca, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske general Ljubiša Diković, održana je uz Počasnu jedinicu i orkestar Garde Vojske Srbije.

Nikolić je potom na zgradi Doma Vojske otkrio spomen-obeležje "Oko sokolovo – na braniku otadžbine 1914-2014", koje je posvećeno srpskom ratniku – izviđaču Dragutinu Matiću.

Autor spomen-obeležja sa likom srpskog ratnika i izviđača Dragutina Matića je likovni umetnik Mirko Mrkić Ostroški.

Spomen-obeležje – reljef u bronzi i terakoti sa Matićevim likom, autor je uradio prema najslavnijoj fotografiji iz Prvog svetskog rata koju je, negde na Drini, snimio ruski ratni reporter Samson Černov. Ta fotografija je obišla svet i postala, uz niz drugih, i jedan od simbola herojske borbe srpske vojske.

Ostroški je i autor jubilarnog divot-izdanja "Na braniku otadžbine", čiji je primerak, posle otkrivanja spomen-ploče, poklonio predsedniku Srbije.

Otkivanju spomen-obeležja prisustvovali su i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

U Domu Vojske Srbije potom je promovisano jubilarno divot-izdanje "Na braniku otadžbine", koje obuhvata i jedinstvenu poemu "Oko svevideće" autora Milovana Vitezovića. Ta poema je napisana u povodom obeležavanja stote godišnjice Prvog svetskog rata, a u slavu srpskog ratnika izviđača Matića.

U sklopu jubilarnog divot-izdanja je i poseban sklop srpskih rodoljubivih pesama koje je kompozitor Rade Radivojević ukomponovao u posebnu celinu smeštenu na audio-disku. 

Povodom Dana državnosti predsednik Srbije organizovao je prijem.

Vučić položio venac na spomenik Dimitriju Davidoviću 

Premijer Aleksandar Vučić položio je lovorov venac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, na Zemunskom keju.

"Ne postoji veća vrednost ni radost od borbe za modernu i uspešnu Srbiju. Ponosan sam na činjenicu što možemo bar malo da učinimo za našu zemlju da bude još bolja i da pokažemo da smo naučili nešto od naših slavnih predaka", rekao je premijer Vučić.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković položila je venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Ceremonija polaganja venca obavljena je uz najviše državne i vojne počasti koje je, tom prilikom, odala počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Posetioci imaju priliku da besplatno posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru. Na Trgu Nikole Pašića posetioci imaju priliku da vide postavku "Srbija 1914" i njenu tematsku ekstenziju izložbe "Žensko lice Velikog rata".

Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedelju, pa će neradni dani biti ponedeljak i utorak.

Povodom Dana državnosti, u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu je održana svečana akademija

Karađorđev ustanak 1804. godine

Srpska revolucija, kako ju je nazvao nemački istoričar Leopold Ranke, započeta je Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, a završena je decenijama kasnije, zahvaljujući mudrosti knjaza Miloša Obrenovića.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović.

Odluci o podizanju ustanka prethodila je seča knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije preventivno pobile, zbog navodne nelojalnosti.

Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje.

Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine.

Prepuštanje Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju.

Prema Rankeovim rečima, Karađorđevom bunom je započela Srpska revolucija, okončana decenijama potom uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića.

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804–1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Prvi Ustav Kneževine Srbije

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan Sretenjskim, a koji je bio ustrojen po uzoru na francuski i belgijski.

Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Ovakvo ustavno rešenje odmah je izazavalo negodovanje Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan.

Velike sile su ga smatrale previše liberalnim – u poređenju sa ustavima evropskih zemalja tog vremena on je to i bio, osim retkih izuzetaka poput Francuske i Belgije.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

Posle Drugog svetskog rata, od 1945. godine, u potpuno promenjenim okolnostima, Srbija je u sastavu federalne Jugoslavije četiri puta usvajala najviši zakonodavni akt, a aktuelni je usvojen 30. oktobra 2006. godine.

To je prvi Ustav Srbije nakon raspada SRJ, odnosno državne zajednice SCG.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво