Читај ми!

Otkivena spomen-ploča Elizabeti Ros

Ispred zgrade Crvenog krsta u Kragujevcu otkrivena je spomen-ploča doktorki Elizabet Ros i drugim članicama britanske misije koje su, pre 100 godina, u Prvom svetskom ratu lečile srpske borce od tifusa i same preminule od te bolesti.

Spomen-ploču su otkrili gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović u prisustvu ambasadora Velike Britanije, Kanade i Australije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zdravstvenih ustanova i brojnih volontera, navodi Tanjug.

Radovanović je istakao da prvi i najvažniji princip humanosti simbolizuje doktorka Ros i njena velika žrtva u Prvom svetskom ratu.

"Ovom memorijalnom tablom ovekovečujemo i pretvaramo u svakodnevno sećanje na doktorku Ros i druge hrabre žene", rekao je Radovanović i dodao da je Crveni krst počastvovan što ima mogućnost da svake godine obeležava sećanje na doktorku Ros i druge bolničarke iz vojnih misija u Prvom svetskom ratu.

Spomen-ploču izradila je livnica "Janković" iz Smedereva uz finansijsku podršku Britansko - srpske komore.

Pre otkrivanja spomen-ploče, na Varoškom groblju u Kragujevcu, služeno je opelo i položeni venci na grob Elizabet Ros u znak sećanja na humanost i hrabrost koju je iskazala lečeći i negujući srpske vojnike i civile.

Vence su položili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, predstavnici grada Kragujevca, diplomatski predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije i Kanade, predstavnici Crvenog krsta, udruženja i građani.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif je rekao da izuzetno ceni to što traje sećanje na bolničarke i što Kragujevac čuva uspomenu na doktorku Elizabet Ros.

Tokom 1914. i 1915. godine od epidemije tifusa u Srbiji je umrlo 35.000 vojnika i između 100.000 i 200.000 civila. Kad je epidemija uzela maha, Srbija je zatražila pomoć saveznika. Stiglo je 200 lekara i 500 medicinskih sestara, a u pomoć su stigle i humanitarne i medicinske misije, naročito iz Velike Britanije sa pretežno ženskim osobljem.

Dr Elizabet Ros je rođena 14. februara 1878. godine u Londonu, a veći deo života je provela u gradiću Tejn, u Škotskoj. Po dolasku u Kragujevac ona je zatekla oko 1.000 bolesnika, među kojima i lekare i bolničarke.

Samo nedelju dana po dolasku u Kragujevac i ona je počela da oseća prve znake tifusa. Radila je sama u teškim uslovima ostajući sa bolesnicima sve dok je mogla.Posle 13 dana borbe sa tifusnom groznicom umrla je 14. februara 1915. godine. Sahranjena je na Varoškom groblju u Kragujevcu. Pored nje počivaju još dve njene koleginice iz Britanske humanitarne misije.

Na spomeniku je uklesano "Ovde leži dr Elizabet Ros", a ispod je ćiriličnim pismom zapisano "Narodu ste srpskom darovali srce".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво