Zaposleni u pravosuđu najavljuju štrajk

Predstavnici tri sindikata zaposlenih u pravosuđu najavili su štrajk ukoliko Vlada Srbije ne predloži potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Sindikata pravosuđa, Sindikata uprave i Sidnikata organizacija pravosudnih organa Srbije, rečeno je da su pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora zakazani za petak, 30. januara.

"Radujemo se što su advokati nastavili svoj posao, ali mi ne možemo svoj jer nemamo papir i toner", izjavila je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević, prenosi Beta.

Ona je podsetila da rok za potpisivanje kolektivnih ugovora svih društvenih službi, prema izmenama Zakona o radu, ističe sutra, dok je za pravosudne organe taj rok bio 19. novembar prošle godine.

"Pregovori tapkaju u mestu zato što se resorna ministarstva ponašaju kao u nekom prethodnom periodu - ne poštujući socijalni dijalog i bez političke kulture", kazao je predsednik Sindikata uprave Njegoš Potežica.

Predstavnici sindikata su ukazali na prednosti kolektivnih ugovora, kao što su garantovane isplate za topli obrok i regres i potvrdili da će tražiti da zaposleni u pravosuđu imaju kolektivni ugovor kakav imaju i radnici Elektroprivrede Srbije, jer imaju istog poslodavca – Vladu Srbije.

Povodom najave da će za 6,5 odsto biti smanjen broj zaposlenih u državnoj upravi, Potežica je rekao da nema ništa protiv racionalizacije broja zaposlenih, ali po utvrđenim kriterijumima.

Naveo je da su i 2009. godine biti doneti propisi koji ograničili zapošljavanje u državnoj upravi, ali da je nastavljeno "partijsko zapošljavanje".

"Sindikat želi da pomogne svojim članovima koji su spremni da prihvate otkaz uz odgovarajuću otpremninu. U suprotnom, imamo način da zaštitimo svakog radnika koji bude proglašen tehnološkim viškom", rekao je Potežica.

"...Sudskim putem, kroz deset godina", uz smeh je dodala Slađanka Milošević.

Rekla je da u pravosuđu ima manje od 11.000 zaposlenih, od čega je 3.500 sudija, a da opet nisu popunjena radna mesta predviđena pravilnikom prethodne ministarke pravde Snežane Malović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво